Obezbijeđen aparat za mjerenje šećera u krvi dugogodišnjem članu

0
Obezbijeđen aparat za mjerenje šećera u krvi dugogodišnjem članu

ŠEKOVIĆI – Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih lica sa sjedištem u Vlasenici obezbijedila je aparat za mjerenje šećera u krvi dugogodišnjem članu te organizacije Rajki Ninić iz Šekovića.

Predsjednik Organizacije Milenko Jović rekao je Srni da je aparat adaptiran, sa sintetizovanim govorom na srpskom jeziku, što slijepima omogućava jednostavno praćenje i samokontrolu vrijednosti šećera u krvi.

“Sve rezultate mjerenja uređaj jasno izgovara na srpskom jeziku i prikazuje na ekranu. Izuzetno je jednostavan za korišćenje. Dodatna mogućnost je upotreba alarma koji upozorava korisnika na mjerenje, uzimanje terapije i slično”, objašnjava Jović.

Jović kaže da ovakvih i sličnih aparata, koji su velika pomoć za slijepa i slabovida lica, nema na domaćem tržištu, pa su u organizaciji prinuđeni da ih nabavljaju u inostranstvu.

Rajka Ninić, koja ima 48 godina i živi u montažnoj baraci u Šekovićima, zahvalna je za podršku koju ima od Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih u Vlasenici.

“Prije dvije godine zahvaljujući organizaciji nabavila sam mobilni telefon sa govornim programom koji mi je olakšao život”, rekla je Srni Ninićeva, koja je prije dvadesetak godina zbog visokog nivoa šećera u krvi potpuno izgubila vid.

U Međuopštinskoj organizaciji slijepih i slabovidih kažu da je u toku akcija nabavke jednog aparata za mjerenje krvnog pritiska, koji takođe ima sintetizovan govor na srpskom jeziku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments