Obavljeno više od 60 besplatnih specijalističkih pregleda

0

SOKOLAC – Eminentni medicinski specijalisti iz Beograda i Zemuna danas su u Domu zdravlja na Sokocu besplatno pregledali više od 60 pacijenata iz ove i susjednih opština.

Specijalista otorinolaringologije /ORL/ sa Vojno-medicinske akademije /VMA/ iz Beograda Dušan Bijelić rekao je Srni da je u ovoj ustanovi pregledao 18 pacijenata kod kojih su najčešći problemi bili sa disanjem na nos i problemi sa ušima, posebno kod male djece.

Bijelić je naglasio da već drugi put sa radošću dolazi na Sokolac na poziv prijatelja iz Zavičajnog udruženja „Romanija“.

„Najbolje je da se problem sa zdravljem rješava što prije, jer ako se na vrijeme ne preduzmu prave mjere posljedice su ozbiljne i ne mogu se popraviti“, poručio je Bijelić, koji je pukovnik u penziji.

Pukovnik LJubodrag Minić, specijalista neurohirurgije na VMA, koji je 1992. bio jedan od ljekara u Vojnoj bolnici u Porodmaniji/Glavnoj bolnici Vrhovnog štaba Vojske Republike Srpske/, pregledao je 15 pacijenata, među kojima su bili i oni koje je operisao prije 29 godina u ratnim okolnostima.

On je rekao da je za četiri pacijenta, koji imaju povrede od ranije, preporučio dalje neurohirurško operativno liječenje.

„Oni će biti primljeni na VMA ukoliko ispune uslove, a to je korektan uput za bolničko liječenje naslovljen na kliniku u kojoj radim sa dozvolom nadležnog Fonda koji plaća to liječenje“, naglasio je Minić.

Kako je naveo, najveći broj pacijenata koji zatražili njegovu pomoć su lica sa degenerativnom bolesti kičmenog stuba za koje je urađena rendgen dijagnostika.

Minić je izrazio zadovoljstvo što može da pomogne ljudima u ovom kraju, te istakao da će povremeno dolaziti da obavi besplatne preglede sa nadom da zajednički mogu više da učine za pacijente u Srpskoj.

Doktori Dragana Milovanović i Sandra Stanić, specijalisti ginekologije i akušerstva iz Zemuna, danas su pregledale 30 pacijenata.

Milovanovićeva je rekla da imaju u planu da na Sokolac dođu još jednom kako bi pregledale još pedesetak žena za koje su zakazani specijalistički pregledi.

„Mi smo ovdje da pomognemo, da izađemo u susret ženama koje ne stignu da se pregledaju, zahvaljujući ideji Zavičajnog udruženja koje okuplja Romanijce“, navela je Milovanovićeva.

Ona je naglasila da će nastaviti da dolaze zbog kolposkopije, regularnih ginekoloških pregleda, ultrazvuka dojki i kontrolnih pregleda, te radi mogućih preporuka za neku od regionalnih hirurgija u slučaju potrebe za operacijom.

Besplatni pregledi stručnjaka iz obasti medicine u Domu zdravlja „Dr LJubomir Ćeranić“ na Sokocu organizovani su zahvaljujući aktivnosti Zavičajnog udruženja „Romanija“ koje je formirano sredinom maja u Beogradu, a čine ga ljudi porijeklom sa područja opštine Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Pala.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare