O vršnjačkom nasilju kroz ples i Forum teatar

0

SOKOLAC – Na Sokocu je sinoć premijerno izveden mjuzikl „Ples straha“, koji na autentičan način spaja forum teatar i moderni ples, obrađujući temu vršnjačkog nasilja, u saradnji Plesnog kluba „Nika“ i Forum teatra iz Istočnog Sarajeva.

Umjetnički direktor Foruma teatra Vitomir Mitrić izjavio je novinarima da je riječ o vrlo zanimljivom projektu koji radi Plesni klub „Nika“ u kome se kroz umjetnost plesa i metode forum teatra postiže nevjerovatan scenski prikaz nazvan „Ples straha“.

On je istakao da se dvomjesečnim radom sa grupom djece došlo do teksta koji su oni sami napravili, gdje kroz elemente plesa i metode forum teatra vrlo vješto govore o nasilju.

„Došli smo do toga da mladi mogu primijeniti kod sebe one osnovne elemente kako da se ponašaju u određenim situacijama, kako da pomognu i ustvari kako da mijenjaju svijet oko sebe, u sredini gdje žive ili uopšte ovo stanje za koje se, može se reći, vrlo zabrinjavajuće“, rekao je Mitrić.

On je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatom u saradnji sa Plesnim klubom „Nika“ i uvjerenje da će se ova predstava rado gledati u svim sredinama.

Predsjednik Plesnog kluba „Nika“ Jovana Vujičić naglasila je da je ovaj mjuzikl u okviru projekta „Mjuzikl osjećanja“, koji ovaj klub realizuje od 1. avgusta za djecu uzrasta od 11 do 15 godina.

„Cilj projekta jeste da djeca učestvuju kroz kreativni proces stvaranja, tematske plesne koreografije i glumu, da osjete svoje emocije, te nauče prepoznati emocije drugih i ispoljavati emoicije na društveno prihvatiljiv način“, navela je Vujičićeva.

Ona je dodala da je izvedeni mjuzikl prva javna prezentacija u okviru projekta, te da će naredna biti održana krajem januara 2020. godine, za šta će biti raspisan javni poziv za učešće druge postavke djece.

Vujičićeva je istakla da „Nika“ prvi put sarađuje sa Forum teatrom i da se ta saradnja pokazala odličnom u eksperimentalnom projektu koji obećava i buduću saradnju.

Predstava se realizuje u okviru projekta Plesnog kluba „Nika“ pod nazivom „Mjuzikl osjećanja“ koji se implementira u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira EU, a implementira Razvojni program UN.

Plesni klub „Nika“ postoji od 2010. godine i trenutno ima više od 100 članova na Sokocu i u Sarajevu.

Članovi „Nike“ su višegodišnji prvaci BiH i prošlogodišnji finalisti Evropskog prvenstva iz modernih plesova.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare