O upisnoj politici za narednu školsku godinu

0

SOKOLAC – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija razgovarao je danas na Sokocu sa direktorima 10 srednjih škola sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije s ciljem definisanja elemenata upisne politike za 2013/2014. školsku godinu.

Mutabdžija je poslije sastanka rekao novinarima da je ostalo da budu definisana odjeljenja sa brojem učenika ispod pedagoškog minimuma, ali da će to biti rješavano u narednom periodu, kao i modaliteti izmjene Zakona o srednjem obrazovanju.

On je naveo da se smanjuje broj učenika koji upisiju srednju školu, što je u direktnoj vezi sa demografskom politikom.

Prema njegovim riječima, drugi limitirajući faktor upisne politike je nedostatak stručnog kadra, odnosno profesora za pojedina zanimanja u srednjim školama.

Mutabdžija je naveo kao primjer da na području ovih regija nema odjeljenja prehrambene struke i da je malo zainteresovane djece za upis u stručne škole.

On je napomenuo da se radi na inoviranju nastavnih planova i programa, ali da je sve limitirano materijalnim mogućnostima.

Na sastanku je bilo riječi i o posebnom statusu škola u ovoj i u hercegovačkoj regiji, kao i o školskim odborima.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola ove regije i direktor sokolačke Srednje škole Žarko Kovačević rekao je da u ovom aktivu nisu zadovoljni načinom izbora školskih odbora, te da treba definisati ko sve može biti član.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare