O unapređenju rada Specijalne bolnice i Zavoda za forenzičku psihijatriju

0

SOKOLAC – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas na Sokocu sa rukovodstvom Specijalne bolnice za psihijatriju i Zavoda za forenzičku psihijatriju i tom prilikom je naglašeno da obje ustanove dobro funkcionišu, te da im resorno ministarstvo pruža podršku u prevazilaženju poteškoća sa kojima se susreću u radu.

Šeranić je rekao Srni da je sa direktorom Specijalne bolnice za psihijatriju Draganom Bulajićem razgovarao o načinu rada sa pacijentima i dugoročnim planovima rekonstrukcije ove bolnice kroz projekat na kojem Ministarstvo radi u saradnji sa Razvojnom bankom savjeta Evrope i UNDP-om.

On je naveo da je projektom rekonstrukcije, izgradnje i opremanja objekata četiri ustanove za zbrinjavanje lica sa mentalnim poteškoćama u Srpskoj, koji realizuje Ministarstvo zdravlja u socijalne zaštite Republike Srpske, planirana rekonstrukcija i osavremenjivanje objekata ove bolnice.

Šeranić je naglasio da je u proteklih desetak dana završena sva tenderska i projektna dokumentacija za objekte koji treba da budu rekonstruisani, te da očekuje stav Vlade Srpske o tom pitanju kako bi resorna ministarstva ušla u pregovore o zaduživanju po tom projektu.

„Razgovarali smo i o edukaciji kadra u ovoj ustanovi, o unapređenju kvaliteta rada, prije svega medicinskih tehničara i planu specijalizacije i subspecijalizacija, te na koji način taj dio segmenta unaprijediti“, rekao je Šeranić.

Šeranić kaže da je sa direktorom Zavoda za forenzičku psihijatriju Bojanom Koprivicom razgovarao o funkcionisanju ove ustanove koja je od početka godine prešla na trezorski sistem poslovanja i prvim iskustvima koje u tom pogledu imaju, kao i primjeni Zakona o zaštiti mentalnog zdravlja i unapređenju usluga za pacijente.

On je poručio da će Zavod i dalje imati punu podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u realizaciji planova ka proširenju usluga i poboljšanju uslova liječenja, a korak naprijed u reformi oblasti mentalnog zdravlja jeste i novi Zakon o mentalnom zdravlju i Strategija razvoja mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj.

Koprivica je rekao da je u današnjim razgovorima sa Šeranićem prioritet dat prelasku na trezorsko poslovanje Zavoda za forenzičku psihijatriju, a razgovarano je i o nekim pitanja koja treba rješavati u ovoj godini.

U Zavodu za forenzičku psihijatriju trenutno ima 144 pacijenta o kojima brine 197 zaposlenih.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare