Нуждић: Ускоро публикација „Реконструкција злочина, деконструкција мита“

0

САРАЈЕВО – Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица ускоро ће промовисати публикацију под називом „Реконструкција злочина, деконструкција мита“ која се односи на цјелокупне догађаје над припадницима ЈНА у априлу и мају 1992. године у Сарајеву, рекао је данас у Сарајеву вршилац дужности директора овог центра Виктор Нуждић.

„Због тога што не гајимо наду да ће правосудне институције БиХ обавити посао онако како би требало, Републички центар ће ове године промовисати публикацију у којој ће умногоме бити објашњени и ови догађаји“, изјавио је Нуждић и указао да ни након 32 године злочин у Добровољачкој улици није добио судски епилог.

Када је ријеч о догађајима 2. маја, према подацима Републичког центра, страдало је најмање 19 особа, а 3. маја још девет лица.

„То је најмањи број који смо ми утврдили, значи за сваког од тих лица постоји комплетна документација и евиденција којом се врло лако доказује да су они погинули тих датума и у овим догађајима“, рекао је Нуждић новинарима у Сарајеву након што су учесници обиљежавања 32 године од злочина над војницима ЈНА у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву положили цвијеће и прислужили свијеће за све страдале на мјесту злочина.

Он је поновио да је ЈНА тада имала легитимитет да се ту налази, да је био постигнут договор о њиховом повлачењу који није испоштован, да су страдали невини људи и да је евидентно да се десио злочин.

„Чињеница је да су људи који су кренули да изађу из дојучерашњег пријатељског окружења наишли на непријатељско окружење, те да су они убијени, о чему свједочи и број смртно страдалих лица и на крају крајева свједочи и ова оптужница која је подигнута“, рекао је Нуждић.

Он је нагласио да су данас обиљежили 32 године од страдање припадника ЈНА у Добровољачкој улици, да је важно сјећати се почињених злочина, не заборавити их како се не би поновили, те напоменуо да је потребно присјетити се да су први злочини над припадницима ЈНА извршени у Бистрику управо на данашњи дан, 20. априла 1992. године.

Нуждић је додао да је након тога услиједио злочин у Великом парку 22. априла, када је убијено осам припадника ЈНА. Онда су услиједили и немили догађај 2. и 3. маја, када је у овим догађајима живот изгубило најмање 28 припадника ЈНА.

„Сјећамо се да не бисмо заборавили, да се овако нешто никада не би поновило, а, нажалост, правосудни процеси који су у току, теку у недоглед. Након 30 година подигнута је оптужница тек 2022. године, али, нажалост, процес против Ејупа Ганића и других оптужених за овај злочин још није помјерен с мртве тачке“, рекао је Нуждић.

Нуждић је напоменуо да је, с обзиром на број свједока које Тужилаштво БиХ планира да изведе, неизвјесно када ће и како овај процес бити завршен.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране РБиХ и паравојних муслиманских формација којима су командовали предратни криминалци.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

Иако је за безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, 2. и 3. маја 1992. погинуло је и убијено најмање 28 припадника ЈНА.

Предмет „Добровољачка“ још није добио судски епилог.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare