Kada pogledamo oko sebe, često smo svjedoci neprijatnih prizora. Vreba nas toliko toga što bismo željeli izbjeći, toliko onih koji nas žele ubijediti da je svijet opasan i tmuran, a život siv i težak.

Kao odgovor na negativnosti kojima smo okruženi, u našem gradu se jedan bezbojni prostor pretvorio u mali, veseli, šareni dječiji kutak. U svakoj priči ima nešto što nas navede da poželimo da budemo bolji ljudi, da stremimo višim ciljevima, da radimo za naše i tuđe dobro, da pomognemo, da gradimo, da učinimo nekoga srećnim. Ovo je jedna od onih priča koja će svakome izmamiti osmijeh na lice.

Čekaonica i pripremna soba za preglede, na pedijatrijskom odjeljenju u Domu zdravlja u Palama, sada je na opštu radost malih pacijenata, više nalik na igraonicu, nego na medicinsku ustanovu. Oslikavanje zidova pedijatrije bila je aktivnost koja je oduševila svakoga ko je nakon završetka radova kročio u ovaj prostor.

Zidovi su dobili novi izgled, prepun prijatnih likova, veselih boja i pozitivne energije. Ideja za ovaj projekat se rodila prije nekoliko godina, ali konačno je realizovana uz pomoć „Mreže“, novoformirane organizacije koja djeluje u našoj opštini i koja okuplja institucije i nevladine organizacije koje se bave radom sa djecom.

„Mreža“ ima veliki broj aktivnih članova i osnovni cilj joj je da svojim djelovanjem na području opštine Pale pozitino utiče na uslove u kojima djeca žive, rade, uče, igraju se… Osnovana je uz pomoć World Vision-a, jedne od najvećih međunarodnih humanitarnih organizacija koja se bavi zaštitom djece, razvojem zajednica i podršci djeci i porodicama pod rizikom.

Slađana Klačar, koja kao profesor engleskog jezika radi u osnovnim školama „Pale“ i „Srbija“ u Palama, bila je idejni tvorac i realizator ove zamisli.

„Dom zdravlja je jedna od lokalnih institucija koja je dio „Mreže“, a i ja sam dio ove organizacije kao predsjednik NVO „Klik“, te se na taj način ostvarila saradnja po pitanju oslikavanja pedijatrije. Bavim se oslikavanjem zidova već 7-8 godina, ali tek u posljednje vrijeme malo intenzivnije i ozbiljnije. Željela sam da se svi koji dođu na pedijatrijsko odjeljenje osjećaju opuštenije i prijatnije, prije svega djeca, koja su obično nervozna kada ih dovode na ljekarske preglede.

Mislim da su sada i roditelji mirniji kada dolaze sa svojom djecom jer je uspostavljena posebna atmosfera i vjerujem da to svi mogu da osjete. Posebno mi je drago što je osoblje na pedijatriji zadovoljno, zato što je to njihov radni prostor i mjesto na kojem provode svaki dan i obavljaju nimalo lak posao. Svakako naglašavam da je za sve ovo bilo neophodno djelovanje „Mreže“ i nesebična podrška „World Vision“-a“, izjavila je Slađana.

Ona ističe da bi voljela da uredi i neke druge prostore koji bi na taj način dobili na estetici, važnosti i prijatnijem ambijentu.

„Već imam nekoliko dogovorenih angažmana, tako da se radujem poslu koji me čeka. Ono što me posebno motiviše, pored moje porodice i prijatelja, jesu osmijesi na licima ljudi kada ugledaju zidove koje sam oslikavala i to govori mnogo više od bilo kojih riječi“, izjavila je Slađana Klačar.

Direktor Doma zdravlja Pale Vladimir Lučić, izuzetno je zadovoljan realizacijom projekta i sadašnjim izgledom pedijatrijskog odjeljenja.

„Dom zdravlja Pale je veoma zahvalan na podršci u radu koji ima od strane World Vision-a. Ovo je jedan u nizu projekata koji smo zajednički realizovali. Oslikavanjem službe pedijatrije dobili smo izuzetno kreativan i mlađem uzrastu prilagođen ambijent prostora. Cilj saradnje sa World Vision-om je pružanje boljih uslova, prevashodno djeci. Tako smo u ranijem periodu kroz zajedničku saradnju realizovali projekat otvaranja stomatološke organizacije u OŠ „Srbija“, što je rijedak primjer na području Republike Srpske. Nadamo se da će se ova uspješna saradnja nastaviti i da će ovakvih i sličnih projekata, biti još“, izjavio je Vladimir Lučić.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Slađo svaka čast!

DIVNO!!!

Svaka čast Slađi, a ovi u domu zdravlja bi se nekad mogli i javiti na telefon, a pojedini doktori da se spuste na zemlju, a možda i da se vrate malo na fakultet!!! Nije žutica sve što se žuti, niti amoksiclin liječi sidu i tumore!!!