Novinarski posao težak i odgovoran

0

ISTOČNO SARAJEVO – Novinarski posao je težak i odgovoran, i zato je jako bitno da se na fakultetima obrazuju profesionalci, rekla je danas predstavnik grada Istočno Sarajevo Vinka Berjan na radionici o novinarstvu koja je održana u ovom gradu.

“Upravo zbog toga, grad Istočno Sarajevo podržava i pomaže rad Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu”, rekla je Berjanova.

Prema njenim riječima, jako je važno na najmanju moguću mjeru svesti govor mržnje u javnosti, a podsticati pluralizam i različitost.

Ona je istakla da gradska administracija pozdravlja sve napore i korake koji se čine na planu demokratizacije društva u cjelini, pa tako i ovu radionicu za novinare “Medijski pluralizam i raznolikost kao preduslov za razvoj demokratskog društva”.

Federalni ministar obrazovanja Damir Mašić rekao je na radionici da obrazovanje novinara nije baš najbolje pozicionirano na fakultetima u BiH, a nije zanemarljiv ni politički uticaj na medije.

On je rekao da je jako bitno stvoriti uslove za sticanje novinarske prakse u medijima.

Predsjednik Udruženja “BH novinari” Borka Rudić istakla je da je za BiH, kao zemlju u tranziciji, veoma važno obrazovanje novinara.

Skup je organizovalo udruženje “BH novinari” radi stvaranja preporuka za unapređenje obrazovanja studenata novinarstva i konkretnog prijedloga za saradnju između entitetskih ministarstava obrazovanja, fakulteta i medijskih organizacija.

Održavanje radionice u Istočnom Sarajevu podržala je Kancelarija Savjeta Evrope u Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments