Prijateljska i plodna saradnja Pala i Čajetine

0

Opština Pale i Čajetina u Srbiji, kao i turističke organizacije Istočnog Sarajeva i Zlatibora imaju odlične prijateljske veze i plodnu saradnju, što je posebno vidljivo na planu realizacije zajedničkih projekata prekogranične saradnje u oblasti turizma sporta i rekreacije, zajednička je ocjena načelnika Pala Miodraga Kovačevića i predsjednika Opštine Čajetina Milana Stamatovića.

Obraćajući se novinarima iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva, tokom jednodnevne radne posjete Zlatiboru, koju su organizovali Opština Pale i turističke organizacije Istočnog Sarajeva i Zlatibora, Kovačević je podsjetio da se opština Pale nalazi u sastavu grada Istočno Sarajevo, te da je turizam kao privredna grana u nadležnosti Grada.

„Mi smo već ranije ostvarili saradnju sa Opštinom Čajetina, na čijoj se teritoriji nalazi planina Zlatibor. To su bili projekti prekogranične saradnje finansirani iz projekta IPA 1, preciznije biciklistička staza na Jahorini, kao i neki projekti na Zlatiboru“, naveo je Kovačević.

On je izrazio nadu da će ova međuopštinska saradnja iz godine u godinu biti sve plodnija i raznovrsnija, uključujući iskrenu međusobnu razmjenu iskustava.

Prema njegovim riječima, Opština Pale trenutno ima određenih problema sa statusom Jahorine, gdje još uvijek nisu riješena neka imovinsko-pravna pitanja i pitanja vlasništva nad zemljom, ali u planu je da, s ciljem konačnog rješavanja tih pitanja, bude intenziviran dijalog sa Vladom Republike Srpske.

Predsjednik Opštine Čajetina Milan Stamatović izrazio je nadu da će saradnja dvije opštine biti još efikasnija, kao i da će iskustva Zlatibora, kao turističke destinacije prve kategorije u Srbiji, biti od koristi ljudima koji upravljaju Jahorinom i njenim turističkim resursima.

„Najveći broj gostiju stiže nam iz Republike Srpske, tako da mi ne zaboravljamo naše korene i svoje sunarodnike i prijatelje, zbog čega ćemo u našim razvojnim planovima o tome i dalje voditi mnogo računa, a ciljna grupa biće nam gosti iz republika bivše Jugoslavije, mada ne odustajemo ni od turista iz drugih država“, istakao je Stamatović.

On je izrazio uvjerenje da će vlade Srbije i Republike Srpske imati razumijevanja za ove ideje i da će podržati sve vidove daljeg povezivanja Jahorine i Zlatibora, respektabilnih turističkih područja, što uključuje i bolji cestovni i vazdušni saobraćaj.
Prema njegovim riječima, saradnja Čajetine i Pala treba da bude proširena i na oblast sporta, kulture, obrazovanja i, naravno, ekonomije.

I Stamatović i Kovačević zahvalili su se medijima na podršci turističkoj promociji Zlatibora i Jahorine.
Direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Branka Spasojević potvrdila je da ova institucija ima odličnu odnose i saradnju sa turističkim radnicima Zlatibora, sa kojima je u proteklom periodu realizovan niz značajnih projektata iz oblasti promocije turističkih potencijala Zlatibora i Jahorine.

„U planu su još dva projekta i zadovoljstvo nam je što smo u prilici da možemo da koristimo iskustva sa Zlatibora, a dio naših planova tiče se uspostavljanja sportsko-rekreativnih sadržaja za djecu. Zlatibor ima oko milion noćenja godišnje, a mi na Jahorini imao svega oko 20 odsto noćenja od tog broja, što nam i nudi i otvara plan šta i kako da radimo u narednom periodu“, rekla je Spasojevićeva.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Arsen Đurić podvukao je da Turistička organizacija Zlatibor i Opština Čajetina imaju izvanrednu saradnju sa Opštinom Pale i Turističkom organizacijom Istočno Sarajevo već duži niz godina, izražavajući nadu da će to prijateljstvo potrajati još dugo.

Zajedno smo, ističe on, konkurisali za određene projekte prekogranične saradnje, što nam otvara nove perspektive, pogotovo ako se zna da gosti iz Republike Srpske i BiH čine oko 25 odsto od ukupnog broja gostiju koji na godišnjem nivou posećuju Zlatibor.

Đurić ocjenjuje da je posjeta grupe novinara iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva bila odlična prilika za još jednu kvalitetnu prezentaciju turističkih potencijala Zlatibora, koji sa olimpijskom ljepoticom Jahorinom ima jako plodnu saradnju.

„Imamo dosta mogućnosti za još uspješniju saradnju, poput prenošenja naših iskustava sa Zlatibora koji trenutno ima više kapaciteta od Jahorine, ali su nam dragocena i jahorinska iskustva jer je reč o ski-centru sa mnogo dužom tradicijom u odnosu na Zlatibor.On je potvrdio da Zlatibor radi svih 12 mjeseci godišnje i to u dvije sezone, ljetnoj i zimskoj, pri čemu je popunjenost kapaciteta među tim sezonama oko 40 odsto.

Prema njegovim riječima, posebna atrakcija u ljetnim mjesecima na ski-centru Tornik jeste vožnja bobom na šinama, te tereni za tenis, košarku, mini-golf, tjubing-staza…  On ističe da je planina Zlatibor „sama po sebi brend“.

„Teško je to reći u jednoj rečenici, ali evo da kažem da imamo fantastičnu umjereno kontinentalnu klimu, najviše sunčanih dana u Srbiji, preciznije više od 2.000 sunčanih časova u godini, što je idealno i za sportiste i za turiste, a tu je i izuzetno razvijena turistička infrastruktura sa više od 25.000 ležajeva u smeštajnim kapacitetima i drugim pratećim sadržajima.

Nezaboravna je i naša gastronomska ponuda od zlatiborskog sira, kajmaka, pršute, pečenja u Mačkatu, i sve to zajedno čini naš jedinstveni i nadaleko čuveni zlatiborski brend“, naglašava Đurić.

Predstavnica Turističke organizacije Zlatibor Jelica Tošić predstavila je Ski-centar Tornik ističući da tu postoje četiri ski-staze ukupne dužine sedam kilometara, moderni šestosjed i dva manja ski-lifta, kao i tzv. ski-tjubing, odnosno stazu za spuštanje na gumama niz vještačku podlogu i bob na šinama kao novu adrenalinsku atrakciju, koja je pokrenuta u avgustu ove godine.

„Naravno, sve ski-staze su pokrivene sistemom vještačkog osnježavanja, tako da se nadamo da eventualni izostanak snježnih padavina neće biti problem i da će Skijališta Srbije obezbijediti efikasno funkcionisanje sistema za veštačko osnežavanje ski-staza na Zlatiboru“, navela je Tošićeva. Ljeti, ističe ona, žičara šestosednica koristi se za panoramsko razgledanje planine i okoline, a na raspolaganju gostima su već pomenuti tjubing-taza, bob na šinama, staza za monti-bajk i sportski tereni.

Prema njenim riječima, na Zlatiboru ima oko 50 kilometara uređenih biciklističkih staza, kao i staza za šetnju. Tornik se nalazi na nadmorskoj visini od 1.496 metara, a žičara polazi sa visine od 1.400 i prevozi skijaše do visine od 1.490 metara nadmorske visine.

Prosječna nadmorska visina Zlatibora je oko 1.000 metara i to je idealna visina za razvoj zdravstvenog turizma, sportsko-rekreativnog, manifestacionog i izletničkog turizma.

„Našim gostima u stalnoj ponudi organizujemo obilaske Muzeja ‘Sirogojno’ koji čuva tradicionalnu proizvodnju odeće od vune, Stopića pećinu koja je poznata po svojim bigrenim kadama veličine i dubine i do sedam metara, vodopadom ‘Izvor života’ visine 9,44 metra, siparskom kupom ‘Pseće groblje’, dugurama – otvorima na tavanici i impozantnim otvorom na ulazu, širine 35 i visine 18 metara.

Takođe, u ponudi imamo i izlete do Sirogojna, Mokre Gore, Tare, manastira Mileševo i Dobrun, Šarganske osmice, Drvengrada i Kamengrada …“, poručila je Tošićeva.

Novinari nisu mogli a da ne posjete i uvjere se u kvalitet ponude nekih od najpoznatijih turističko-ugostiteljskih objekata poput Hotela „Palisad“ ili Nacionalnog restorana „Miris dunja“, čiji je vlasnik Duško Vučenović rođen na Palama, gdje je proveo svoje djetinjstvo i ranu mladost što, kako naglašava, uvijek s ponosom ističe.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/cajetina/] width=[54] height=[54] title=[Prijateljska i plodna saradnja Pala i Čajetine] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments