Novi turistički zamah za Pale

3

Olimpijski centar „Jahorina“ namjerava da renovira i adaptira turističke objekte na području opštine Pale, čime bi ova lokalna zajednica dostigla svoj puni potencijal, te unaprijedila životni standard svojih stanovnika.

Riječ je o četiri objekta ugostiteljske reputacije, i to hotelima „Turist“, „Panorama“, „Koran“, te nekadašnji Dom izviđača „Budućnost“, odnosno Studentski dom na Kalovitim brdima, koji već duži niz godine propadaju, bez zainteresovanosti potencijalnih investitora za njihovo ponovno stavljanje u funkciju, saopšteno je IZ Olimpijskog centra „Jahorina“.

U saopštenju se navodi da je Olimpijski centar „Jahorina“ pokrenuo inicijativu za prenošenje vlasništva nad četiri devastirana objekta sa Vlade Republike Srpske i opštine Pale na ovaj centar.

„Pokrenuli smo inicijativu s ciljem pokretanja svih neophodnih procedura i aktivnosti uz pomoć koji bi se navedeni objekti adaptirali i stavili na raspolaganje turističkoj ponudi opštine Pale i svim njenim stanovnicima“, navodi se u saopštenju.

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan LJevnaić rekao je da bi se, oslanjanjem na uspjeh koji je Jahorina postigla u prethodnih pet godina i preduzimanjem inicijative kao što je ova, stavili u funkciju objekte koji bi značajno doprinijeli turističkoj ponudi opštine Pale, ali i preostalih opština Sarajevsko-romanijske regije.

On je naglasio da novi smještajni kapaciteti znače nova radna mjesta, nove mogućnosti ekonomskog i privrednog razvoja, boravak velikog broja turista na području opštine Pale, a što bi značilo da ova lokalna zajednica postane središte svih zbivanja i cjelokupne turističke ponude.

„Stavljanjem u funkciju navedenih objekata omogućilo bi se ne samo korištenje novih smještajnih kapaciteta sa akcentom na popunjene kapacitete na Jahorini, već i promociju i održavanje drugih sadržaja, jednako značajnih za turizam ove opštine i regije kojoj pripada, kao što su kongresi, seminari, prezentacije, konferencije i slični događaji“, istakao je LJevnaić.

Prema njegovim riječima, ideja koja se u ovom kontekstu značajno izdiže iznad ostalih jeste i saradnja sa porodicom Đoković, uz čiju bi pomoć djecu značajno vratili sportu, posebnu u prirodu kojom je opština Pale bogato nagrađena.

„Imamo namjeru da zajedno sa porodicom Đoković sagradimo sportske terene u neposrednoj blizini pomenuta četiri objekta, na kojima bi se organizovali brojni sportski kampovi i takmičenja. Ovakva izgradnja omogućila bi dalje organizovanje brojnih dječijih i omladinskih, obrazovnih kampova, treninga, kulturnih i drugih rekreativnih sadržaja“, istakao je LJevnaić.

Skijalište Olimpijskog centra „Jahorina“ se iz jedne zimske sezone u drugu transformiše u istinsko mondensko skijalište, koje svojim fascinantnim stazama, daleko najmodernijim instalacijama vertikalnog transporta, neprevaziđenim gostoprimstvom i odličnom ponudom sadržaja i zimskih aktivnosti, privlači sve veći broj posjetilaca.

U toku zimske sezone 2021/2022. bilo je 411.000 skijaša, a neskijaša čak 150.000.

U odnosu na zimsku sezonu 2016/2017, kada je na Jahorini skijalo 60.000 ljubitelja ovog zimskog sporta, daleko je i veći broj zaposlenih ne samo u Olimpijskom centru „Jahorina“, već i u svim drugim privrednim subjektima na planini, bilo da je riječ o ugostiteljskim objektima, rentalima skijaške opreme, ski-školama, objektima za smještaj ili čak samom Olimpijskom centru.

U saopštenju Olimpijskog centra „Jahorina“ navodi se da su time stanovnici kompletne Sarajevsko-romanijske regije direktno ili indirektno zavisni o poslovanju vodeće turističke destinacije u regionu, a u najvećoj mjeri Pale, koje svoju šansu vide u činjenici da se na planini nerijetko traži krevet više, konkurentnijoj cijeni smještajnih objekata, te blizini samog skijališta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

https://www.capital.ba/fondovi-pale-alarm-oc-jahorina-nece-moci-vracati-kredite/ ,,Tako DUIF “Kristal Invest” napominje kako će se obaveze preduzeća sa 142,9 miliona KM koliko su bile na kraju prošle godine, povećati na čak 201,2 miliona do kraja 2024. godine. “Pri tome se dobit sa 1,15 miliona koliko je bila 2021. godine neznatno povećava na 1,6 miliona KM na kraju 2024. godine, to je veoma niska dobit s obzirom na planiranu visinu zaduženja i ulaganja”, primijetili su manjinski akcionari.

Najveca pljačka i pranje para, to je trenutno Jahorina…

A sta bi sa 1000 pari skija za dijecu iz I.Sarajeva.