Novi poziv „BH gasu“ na kompromis da se izbjegne prekid isporuke

0
Novi poziv

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor preduzeća „Sarajevo-gas“ iz Istočnog Sarajeva Slavo Krajišnik pozvao je još jednom rukovodstvo „BH gasa“ da prihvati kompromisno rješenje kako bi se spriječilo da krajem iduće sedmice građani Istočnog Sarajeva i Sarajeva ostanu bez gasa.

„Očigledno je da se ide ka obustavi transporta i ako dođe do toga, svi ostajemo bez gasa – i Sarajevo, ali i Istočno Sarajevo, jer je to ogroman problem i za jedne i za druge. Vrlo sam svjestan šta to može proizvesti, ali tražim razumijevanje“, rekao je Krajišnik novinarima.

On je naglasio da su problemi sa „BH gasom“ intenzivirani u protekle tri godine, te da je spreman da učini sve da bude spriječena obustava transporta prirodnog gasa krajem iduće sedmice.

Krajišnik je podsjetio da je upravo to navedeno u dopisu koji je „Sarajevo- gas“ 31. januara uputio „BH gasu“, Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonmske odonse BiH, Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstvu za energetiku Federacije BiH i Vladi Kantona Sarajevo.

Obavještenje o prekidu transporta prirodnog gasa gasovodom Karakaj /Zvornik/ – Sarić /Kladanj/ upućeno je i Sekretarijatu energetske zajednice u Beču, Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske, „Gas-prometu“ sa Pala, te preduzećima „Srbija gas“ i „Sarajevo gas“.

„`BH gas` je po cijeni koja je važila do donošenja cijene od Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske uplatio dugovanje od 2015. godine do kraja 2017. godine. Međutim, to ne rješava problem jer je uplaćeno po cijeni koja nije važeća i nijednim aneksom nije potvrđena“, pojasnio je Krajišnik.

On ističe da problem i dalje ostaje jer nije ugovorno pokriveno rješenje za protekli period i da je potrebno i dalje raditi na usaglašavanju.

„Mi smo zvanično iznijeli prijedlog protokola da bismo riješili period od 2015. do 2018. godine, tako što bi ta cijena bila između stare i cijene koju je odredila Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske“, rekao je Krajišnik, napominjući da je i u tom slučaju riječ o privremenom rješenju kojim se odgađa obustava transporta gasa, te omogućava nastavk pregovora.

Krajišnik kaže da je skeptičan da bi moglo doći do dogovora, ističući da je suština problema što „BH gas“ ne priznaje nadležnost Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

„Oni žele regulatornu komisiju na nivou BiH. Međutim, problem je što te komisije nema i u toku su razgovori da se donese zakon o regulatoru za gas na nivou BiH. Upravo zato je Sekretarijat energetske zajednice iz Beča uveo sankcije BiH“, rekao je Krajišnik, napominjući da ne želi raspravljati o nadležnostima drugih institucija.

On je poručio da kompanija na čijem je čelu mora da se ponaša u skladu sa zakonima i regulativama koje su za nju nadležni.

„Mi poslujemo u Republici Srpskoj.` BH gas` koristni naše usluge i moramo se ponašati prema zakonima koji važe za nas. `BH gas` ima način da određuje cijenu za transport i njima su nadležni federalno Ministarstvo energetike i Vlada FBiH“, precizirao je Krajišnik.

On je pojasnio da u ovom trenutku nema regulative koja pitanje transporta gasa vezuje za nivo BiH i „Sarajevo-gas“ ne može čekati donošenje regulative na nivou BiH i transportovati gas.

„Cijena transporta gasa i po novom i po starom načinu obračuna najniža je na putu od Rusije do Sarajeva. `BH gas` u Kladnju sa svim pokrivenim troškovima ima cijenu takvu da u Sarajevu ima razliku od 100 KM na 1.000 metara kubnih gasa. To je 50 puta više nego što mi tražimo prema ovom protokolu od 0,2 feninga za metar kubni gasa“, naveo je Krajišnik.

On je naglasio da je cijena transporta gasa u Trebinju urađena u otvorenom postupku i svi su u mogućnosti da upute primjedbu.

„Mi ne znamo kako `BH gas` formira cijenu. Mi `BH gasu` ne plaćamo direktno cijenu transporta, nego kupovanjem gasa od kantonalnog preduzeća za distribuciju `Sarajevo-gas` uračunata nam je ta taksa, tih 10 fenninga za transport od Kladnja do Sarajeva. Dakle, i mi plaćamo tu taksu“, dodao je Krajišnik.

Problemi između „Sarajevo-gasa“ i „BH gasa“ traju oko tri godine. Nastali su 1. aprila 2015. kada je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske donijela rješenje kojim se u otvorenom postupku „Sarajevo-gasu“ određuje cijena transporta gasovodom od sedam KM na 1.000 metara kubnih gasa.

„Sarajevo-gas“ predložio je juče kompromisno rješenje u vidu protokola koje predviđa povećanje cijene za dvije KM za 1.000 metara kubnih, što je uticaj na krajnjeg korisnika od 0,2 feninga po metru kubnom gasa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare