Novi mjesni vodovod i tri stambene jedinice

0

FOČA, 25 – Humanitarna organizacija Hilsferk Austrija predala je danas na korišćenje novoizgrađeni lokalni vodovod u fočanskoj Mjesnoj zajednici Kozja Luka i tri rekonstruisana stambena objekta za povratnike i raseljena lica na području opštine Foča, čija je ukupna vrijednost 90.000 KM.

Projektom, koji finansiraju UNHCR i EU, Borki Vuković /76/, koja je nakon rata živjela u alternativnom smještaju, a zatim kod sina, rekonstruisana je kuća u Kozjoj Luci.

„Presreća sam. U svoju kuću se vraćam na proljeće i jedva čekam da obrađujem svoju zemlju“, kaže Vukovićeva.

U okviru prve faze projekta napravljen je lokalni vodovod u Kozjoj Luci, rekonstruisana kuća Sulejmana Borčaka u selu Šuljci, te stan Fatime Rizvanović u Foči.

Opština Foča obezbijedila je građevinske dozvole i svu potrebnu dokumentaciju.

„Zadovoljni smo ovom vrstom projekta“, kaže načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Branka Salamadija.

Na novi vodovod u Kozjoj Luci biće priključeno šest stambenih objekata.

Projektnu dokumentaciju za vodovod uradila je opština Foča, a radove su izvodili radnici preduzeća „Izvor“.

Tehnički rukovodilac u „Izvoru“ Milan Grujičić kaže da su uslovi za rad bili teški zbog lošeg vremena, ali da je sada obezbijeđena voda za ova domaćinstva.

„Napravljena je kaptaža, rezervoar, vodovod do kuća i sabirni šaht na kojem su priključci za sve kuće“, rekao je Grujičić.

Projekat „Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provođenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma“, čija je vrijednost osam miliona KM, traje tri godine i provodi se u deset opština BiH.

Rukovodilac projekta ispred organizacije Hilfsverk Austrija Azema Avdušinović rekla je da će u naredne dvije godine biti nastavljene aktivnosti u opštini Foča.

Ranije ove godine proveden je dio projekta ekonomske održivosti za 25 korisnika, od kojih je 14 dobilo grantove za samozapošljavanje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare