Novembarska „Filmoteka“ u znaku antiutopijskih filmova

0

„Filmoteka“ koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 3. do 5. novembra u Palama, u znaku je antiutopijskih filmova.

Prvi na programu je film „Trumanov šou“ iz 1998. godine, američki film u režiji Australijanca Pitera Vira sa DŽimom Kerijem u glavnoj ulozi, saopšteno je iz Kinoteke.

Keri igra čovjeka koji je nesvjestan da je cijeli njegov život, ustvari, „rijaliti šou“, a smatra se da je ovaj film predvidio brojne rijaliti TV emisije poput „Velikog brata“.

Osim toga, otvara brojna pitanja iz oblasti hrišćanstva, meta-filozofije, simulirane realnosti i privatnosti. Ostvario je odličan i komercijalni i kritički uspjeh. Od uspjeha izdvajaju se i tri nominacije za Oskara i to za scenario, režiju i sporednu ulogu.

Druge večeri, u srijedu, 4. novembra, na programu je film „Potomci“ iz 2006. godine, britanski film u režiji Meksikanca Alfonsa Kuarona.

Glavnu ulogu tumači Klajv Oven, a u ostalim ulogama gledamo oskarovce DŽulijen Mur i Majkla Kejna.

Ovaj mračni, akcioni, naučnofantastični film obrađuje temu šta bi bilo kada bi ljudska rasa izgubila sposobnost reprodukcije. Zaradio je tri nominacije za Oskara i to za scenario, fotografiju i montažu.

Posljednje veče, u četvrtak 5. novembra, na programu je film „V kao vendeta“ iz 2005. godine, američko-britanski naučnofantastični triler, čija se radnja odigrava u Londonu u bliskoj budućnosti, snimljen po istoimenom stripu.

Smješten u futuristički pejzaž totalitarne Britanije, film govori o mladoj ženi iz radničke klase /Natali Portman/ koja biva uvučena u revoluciju.

„V kao vendetu“ su mnoge političke grupe vidjele kao alegoriju represije vlade. Liberalne grupe i anarhisti koriste ovaj film da promovišu svoja uvjerenja.

Filmoteka će se održati u bioskopskoj sali Kulturnog centra Pale sa početkom u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare