Nove ponude uzgajivačima krompira i malina

0
ROGATICA – Sarajevska firma „Eko-plod“ u četvratk je, u sali SO Rogatica, prezentovala ponudu za poljoprivredne proizvođače na području opštine Rogatica. Kompanija nudi kooperantske odnose poljoprivrednicima na bazi perađivačkih kapaciteta koje već posjeduje, a gdje bi se pojavila i kao suinvestitor za nove površine zasijane krompirom i investitor na zasnivanju dvadesetak novim malinjaka u Rogatici.

„Napravili smo u Hrenovici liniju za proizvodnju pomfrita od krompira. Ta linija može da preradi oko 3,5 hiljade tona godišnje krompira sorte „agria“, koja je najpodesnija za ovu preradu. Možemo da preradimo 500 kg na sat, odnosno 4 tone dnevno. Spremni smo sa proizvođačima krompira da napravimo kooperantske ugovore na duži period, mada bi se oni obnavljali svake godine.

Nudimo sjemenski krompir, čime bismo nama osigurali poznat kvalitet proizvoda, a poljoprivreednicima kvalitetan sjemenski materijal, koji bi oni otplaćivali kroz rod“ rekao je direktor preduzeća Hilmija Hodović.
On je prezentovao i ponudu i iz oblasti proizvodnje jagodičastog voća: „Aktuelnim i budućim proizvođačima jagodičastog voća spremni smo ponuditi kompletnu investiciju za prvu godinu, a koja traje ukupno 15 godina. I ugovorni period trajao bi toliko.
Zamišljeno je na način da kompanija snosi kompletan rizik. Jer kroz ugovor mi obezbjeđujemo sadnice, žicu, NPK đubrivo, sistem za navodnjavanje, prskalice i sredstva za zaštitu, kao i stručnu pomoć renomiranih stručnjaka. Proizvođač investiciju otplačuje za 4 godine kroz rod, čiji otkup mi garantujemo. Otplate nema prve godine, a kamate nema uopšte. Ivesticija je vrijedna oko 2.000 KM po dunumu. Mi bi otkup vršili na licu mjesta, dakle u Rogatici, na jednoj ili više lokacija.
Otkup bi vršili našim kamionima, čime bi proizvođačima pojeftinili proizvodnju. Njihovo je da vode brigu o zasadima, uz naš stručni nadzor, kao i da na vrijeme uberu voće i predaju ga. Mi bi sve to plaćali u roku od 15 dana.

Potrebno nam je što više proizvođača, a njima neće biti teško da nađu interes u saradnji sa nama“ rekao je direktor preduzeža „Eko-plod“ Hilmija Hodović

Stručni sardnik kompanije Sead Bećirović, po zanimanju prehrambeni tehnolog, naglasio je da je proizvodnja jagodičastog voća djelatnost od koje može da se ostvari solidan finansijski efekat. “Ovaj investitor posjeduje kapacitete sa novim tehnologijama zamrzavanja sistemom traka i tečnih plinova, što je najnoviji sistem, za sada jedinstven na ovim prostorima.

Dobro bi bilo da to pogledate prije nego što krenete sa proizvodnjom. Investitor je podigao matičljak na kome će proizvoditi i vlastite sadnice maline, jagode i kupine, gdje stručni posao radi federalni Zavod za poljoprivredu iz Sarajeva, koji ima najbolje stručnjake iz ove oblasti. Definisali smo i proizvodne modele gdje, naprimjer, uz 2 dunuma maline posadite pola dunuma jagode i pola dunuma kupine. Model je posebno pogodan zbog toga što se na ovaj način radovi izvode u različitim vremenskim periodim. Na taj način sa 3 dunuma moguće je, za nekih 3 mjeseca intenzivnog rada, ostvariti prihod od oko 10 hiljada KM“ prezentovao je Bećirović.

Više detalja o mogućnostima saradnje sa kompanijom koja nudi kooprentske ugovore proizvođačima krompira i jagodičastog voća zaniteresovani mogu dobiti u Odjeljenju za privredu Opštinske uprave Rogatica. Takođe, postoje planovi i o iznajmljivanju zemljišta u opštinskom i državnom vlasništvu proizvođačima koji se odluče za ove vidove poljoprivredne proizvodnje.

(www.palelive.com / www.opstinarogatica.com )
Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare