Nove kuće za 13 porodica povratnika i raseljenih

0

FOČA – Porodicama povratnika i raseljenih lica u Foči danas su uručeni ključevi 13 novoizgrađenih i obnovljenih kuća i stanova, čiju su gradnju sa 500.000 KM finansirali EU i UNHCR, uz učešće opštine u obezbjeđivanju infrastrukture.
Načelnik opštine Radisav Mašić naveo je da su na kućama urađene i fasade, te obezbijeđeni priključci za vodu i struju. „Od 13 stambenih objekata, dva stana su u zgradi u Godijenu, a 11 kuća na širem području opštine“, rekao je Mašić.

Izgradnja i obnova stambenih objekata realizovana je u okviru projekta „Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma“, a posredstvom austrijske humanitarne organizacije „Hilfsverk“.

Menadžer projekta Azema Avdušinović iz „Hilfsverka“ napominje da je, osim stambenog zbrinjavanja povratnika i raseljenih, važna komponentna i pružanje ekonomske podrške ovim kategorijama.

„Porodice koje posjeduju sposobnost i resurse za rad nastojaćemo da ekonomski osnažimo i podržimo da bi njihova integracija i reintegracija u sve društvene tokove bila što kvalitetnija“, navela je Avdušinovićeva.

Ključeve nove kuće u fočanskom selu Susješno dobila je Fata Janašković. „Znači mi mnogo jer nisam imala gdje, a bila sam smještena u zgradi socijalnog zbrinjavanja u Foči. Sada ću moći da obrađujem svoje imanje i da živim od toga“, kaže Janaškovićeva.

Iz opštine Foča najavljuju da će program stambenog zbrinjavanja povratnika i raseljenih biti nastavljen.

Zajedno sa resornim ministarstvima entiteta i BiH, te međunarodnim organizacijama, u planu je gradnja 15 kuća za povratničke porodice, nova zgrada sa 12 stanova za korisnike alternativnog centra u Miljevini, kao i zgrada sa 20 stanova za socijalne kategorije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare