Novac za kupovinu udžbenika porodicama sa troje i više djece

0

ISTOČNA ILIDŽA – Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović uručio je juče ugovore porodicama sa troje i više djece o dodjeli po 150 KM za kupovinu udžbenika.

Božović je rekao novinarima da je iz budžeta opštine izdvojeno 36.750 KM za 128 porodica u kojima je 245 učenika osnovnih i srednjih škola čiji roditelji imaju stalno mjesto prebivališta na području Istočne Ilidže.

„Jedini uslov za dodjelu ovih sredstava bio je da je riječ o porodicama koje imaju troje i više djece. Ova praksa je ustanovljena prošle godine i tako ćemo raditi i ubuduće. Svim porodicama će biti dodijeljeno po 150 KM po učeniku, a jedna porodica može da dobije maksimalno 450 KM“, naveo je Božović.

On je dodao da su sredstva predviđena učenicima osnovnih i srednjih škola, ne računajući prvi i drugi razred jer je za njih resorno ministarstvo obezbijedilo besplatne udžbenike.

Božović je naglasio da je ova praksa prepoznata sistemom pronatalitetne politike opštine.

LJiljana Simanić, majka četvoro djece, od kojih su troje školarci, istakla je da je ovakva pomoć veoma značajna za višečlane porodice jer se najviše novca izdvaja za kupovinu udžbenika pred početak školske godine.

„Žalosno je da iz višečlanih porodica samo djeca koja imaju odličan uspjeh imaju pravo na besplatne udžbenike posredstvom škole, a svima je poznato da su gdje je više djece teži i uslovi za učenje“, rekla je Simanićeva, koja je i predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece „Djeca su nam budućnost“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare