Nova toplana za sezonu grijanja 2015/2016?

0

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je 4,5 miliona evra kredita i obavezala se da će naći još dva miliona evra grant sredstava za Projekat centralnog grijanja na Palama, rekao je Srni direktor preduzeća „Gradske toplane“ Pale Nenad Pavlović.
Pavlović je istakao da je kredit povoljan, jer je na 15 godina, dok je kamatna stopa koja se utvrđuje šestomjesečno od 1,33 do 2,5 odsto sa grejs periodom tri godine.

On je dodao da će Evropska banka obezbjediti i dva miliona donatorskih sredstva, a grant sredstva će biti namjenski utrošena za opremanje objekata za mjerenje potrošnje toplotne enrgije.

„Prikupili smo načelne saglasnosti od Ministarstva finansija i trezora BiH, Vlade Republike Srpske i opštine Pale. Oni su garanti i podgaranti za vraćanje kredita, a nosilac kompletne aktivnosti je `Toplana` koja će vraćati kredit“, rekao je Pavlović.

On je izrazio nadu da bi u septembru ili oktobru trebalo da bude potpisan ugovor sa Evropskom bankom, a nakon toga slijedi raspisivanje tendera za materijal i izvođače radova, tako da bi na proljeće mogla da počne izgradnja kotlovnice, poslovne zgrade i skladišta za bio masu.

Pavlović je istakao da bi nova toplana mogla biti u funkciji u sezoni grijanja 2015/2016. godina.

„Pale ćemo zaštiti ekološki i ovo će biti najjeftinije grijanje, jer će svaki potrošač imati instrument koji će mjeriti potrošnju toplotne energije“, rekao je on, dodavši da će cijena grijanja biti nivelisana i ista za sve potrošače.

Prema njegovim riječima, ovo bi trebalo da bude jedna savremena toplana, jedinstvena u BiH, jer će svi potrošači imati mjerne instrumente za mjerenje utroška toplotne enrgije.

Prema njegovim riječima, nova toplana će moći zagrijavati 200.000 metara kvadratnih prostora, dok stara pokriva samo 50.000 metara kvadratnih.

Pavlović je naveo da je Projektom predviđeno premještanje kotlovnice na novu lokaciju, između fabrike „FAMOS“ i Osnovne škole „Srbija“, izgradnja novog objekta i skladišta za bio masu, te izmjena kompletnog toplovoda koji je u lošem stanju.

Kotlovnica će, kaže on, biti na bio masu koje ima na ovom području, a sa „Šumarstvom“ je planirano potpisivanje ugovora sa garancijom da će „Toplanu“ snabdijevati drvnim otpadom, drvetom koje nije tehničkog karaktera.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare