„Nova Romanija“ uskoro počinje sa radom

0

SOKOLAC – U preduzeću „Nova Romanija“ na Sokocu počela je sanacija i priprema postrojenja za primarnu preradu drveta, prema ugovoru o zakupu koji je potpisan 19. septembra između uprave ovog privrednog društva i firme „Hamdo grupa“.

Ugovor o zakupu imovine ovog akcionarskog društva sa katarskim investitorom potpisan je na 10 godina, prema odobrenju Vlade Republike Srpske, koja je vlasnik 71 odsto imovine „Nove Romanije“, rekli su Srni u upravi firme.

Tehnički direktor „Nove Romanije“ Petko Vukojičić naveo je da je u toku prekrivanje krova površine 300 metara kvadratnih u dijelu primarne prerade, koji je oštetilo nedavno nevrijeme, te nabavka novih rezervnih dijelova za popravku mašina.

„Primarna prerada drveta, dio `Nove Romanije`, ubrzo će početi da radi, a finalna prerada će početi po isteku ugovora sa prethodnim zakupcem `Invest-gradnja` Sokolac, koji u jednom dijelu ističe 15. decembra, a drugim 31. decembra“, kaže Vukojičić.

On je dodao da je tokom proteklih nekoliko dana obavljen razgovor sa radnicima „Nove Romanije“ radi ponovnog angažovanja u drvoprerađivačkom krugu na Sokocu.

„Od 54 radnika ovog akcionarskog društva uslove za rad prihvatilo je njih 26, osam radnika je ispunilo uslove za penziju, a preostali su ostali kod poslodavaca kod kojih su radili od prestanka rada ´Nove Romanije`“, naveo je Vukojičić i dodao da se zakupac proizvodnih pogona obavezao da u prvoj godini zaposli 100 radnika.

On navodi da se zakupac obavezao i da će u roku od 60 dana izmiriti obaveze za plate za 54 radnika, te da će sa drugim dobavljačima sklopiti ugovore o izmirenju zaostalih obaveza u roku od šest mjeseci.

Vukojičić je precizirao da ukupne obaveze „Nove Romanije“ iznose oko dva miliona KM, a od toga za neto plate radnicima duguje se oko milina KM, dodavši da je dug prema Javnom preduzeću „Šume Republike Srpske“ pretvoren u akcije preduzeća.

Akcionarsko društvo za preradu drveta, promet i prevoz u stečaju „Nova Romanija“ kupila je Vlada Srpske 2008. godine za 5,6 miliona KM i u dva navrata uložila dodatna sredstva za oživljavanje proizvodnje.

Preduzeće je prestalo da radi 14. oktobra 2014. godine zbog duže blokade računa, a oko 60 radnika upućeno je na čekanje.

Nakon dva neuspjela tendera o prodaji akcija i višemjesečnih pregovora, ugovor o zakupu imovine sklopljen je između „Nove Romanije“ i firme „Hamdo grupa“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare