Nova građevinska mašina uručena komunalnom preduzeću

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić uručio je danas rukovodstvu preduzeća „Komunalno“ Pale ključeve nove građevinske mašine vrijednosti 109.863 KM, za sanaciju i održavanje deponije „Stanišić dolovi“, kao i rijeka i riječnih tokova.

Kombinovana građevinska mašina na gusjenicama nabavljena je u okviru sufinansiranja Projekta „Saniranje deponije `Krupačke stijene` `Trnovo` i `Stanišića dolovi` Pale“, s ciljem zaštite rijeka i riječnih tokova.

Ćosić je rekao novinarima da će ova mašina, osim u zaštiti životne sredine, pomoći i u infrastrukturnim radovima, kao što je sprečavanje poplava i uređenje vodotokova.

On je naveo da je Gradska uprava prošle godine sa opštinskim upravama Pale i Trnovo potpisala projekat sa Fondom za zaštitu životne sredine, vrijednosti od 200.000 KM, za uređenje divljih deponija na područja grada,

Ćosić je istakao da je današnje uručenje ključeva mašine prva faza tog projekta, dodajući da grad u projektu učestvuje sa 100.000 KM, a ostalih 100.000 KM doprinos je Fonda.

Prema njegovim riječima, u ovom projektu je pored gradske uprave, paljanskog Komunalnog preduzeća, koje je delegiralo specifikaciju, učestvovala i opština Pale sa finansijskim doprinosom koji se odnosio na „pokrivanje“ sredstava za PDV-om.

Ćosić je naveo da će u sljedećoj fazi, kroz tri lota, imati podijeljene građevinske radove na deponiji „Krupačke stijene“ u Trnovu, a čiji dio finansira Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske, a čime će projekat biti i realizovan.

On je dodao da se zaštita životne sredine na području grada i svih šest opština u njegovom sastavu prije svega odnosi na pitanje uređenja deponija, a da je konačni cilj regionalna deponija na području grada ili rješavanje pitanja tretmana otpada putem gradske spalionice.

„Prije par dana smo bili u Ruskoj Federaciji i uskoro očekujemo dogovor sa privatnom kompanijom gdje bi išli sa spalionicom kapaciteta oko 40.000 otpada godišnje. Ako dođe do toga, biće ekološki prihvatljiva, zadovoljiće sve standarde koje zahtijeva EU i time bi rješili pitanje smještaja otpada na području grada“, rekao je Ćosić.

Direktor preduzeća „Komunalno“ Pale Bogdan Klačar zahvalio je gradonačelniku i paljanskoj upravi što su u složenim makroekonomskim prilikama prepoznali značaj i potrebu da jačaju Komunalno preduzeće jer je osnova njihovog poslovanja da imaju jaku i osposobljenu mehanizaciju za pružanje usluga.

„Pokušaćemo da mašinu uposlimo, ukoliko bude potrebe, i na područjima drugih opština i to će biti naš doprinos, jer smo svjesni da gradonačelnik Ćosić pomaže svih šest opština u sastavu grada Istočno Srajevo, pa i mi trebamo da budemo solidarni“, poručio je Klačar.

On je istakao da će mašinu da koriste na gradskoj deponiji „Stanišića dolovi“, da održavaju kontinuitet deponije i zadovolje kriterijume kako bi došli do konačnog rješenja, a to je regionalna deponija ili tretman otpada kroz neki vidi spalionica.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je pitanje zaštite životne sredine
nešto što je veoma bitno, a lokalna zajednica, ulaganjima u preduzeća, pokazuje da brine o ekologiji na najbolji način kroz sanaciju krovova, fasada, vodotokova, deponije.

Jugović je naveo da će paljansko „Komunalno“ preduzeće koristiti mašinu u izazovnim vremenima kao što su poplave, zaštita korita, proširenje rječnih tokova.

„`Komunalno` preduzeće uspješno sanira i vodi računa o deponiji `Stanišića dolovi` u LJubogošti i sigurno da svoje iskustvo mogu ponuditi i drugima, te pokazati kako se to radi na najbolji način. Zbog toga je važno razgovarati o regionalnoj deponiji, ako želimo da se širimo i razvijamo“, rekao je Jugović.

On je zahvalio gradonačelniku Ćosiću, koji je kroz mnoge projekte pokazao da vodi računa o svim lokalnim zajednicama u sastavu grada.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare