Nova godina – novi projekti i izazovi

0
Nova godina - novi projekti i izazovi

ISTOČNO SARAJEVO – Režiser Vitomir Mitrić najavljuje da će ove godine, kada se obilježava 25 godina rada u kulturi i doprinosa razvoju kulture i umjetnosti u Istočnom Sarajevu, biti upriličeni brojni programi.

Mitrić je osnivač „Forum teatra“, Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“, Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ i Međunarodnog festivala poezije.

Za mart Mitrić najavljuje realizaciju Filmskog kampusa art dokumentarca „Svijet filma“, koji će realizovati Produkcija „Prvi kadar“ sa timom stručnjaka iz filmske oblasti pod rukovodstvom Aleksandre Mitrić Štifanić, filmskog i televizijskog producenta, uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Planirano je da projekat bude realizovan u saradnji sa opštinom Zvornik, čime se želi skrenuti pažnja na neophodnost decentralizacije kulture, naročito filmske umjetnosti.

U planu je i održavanje 19. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut festa“ od 14. do 18. maja u Istočnom Sarajevu, pod motom „Poetika lutkarskog izraza“.

Dvanaesti Međunarodni filmski festival „Ist Sarajevo film festival – Prvi kadar“ priprema vrlo kvalitetan, zanimljiv i intrigantan program sa značajnim domaćim i svjetskim filmskim ostvarenjima.

Planirano je da Festival otvori igrani film „Čarape kralja Petra“, u kojem kralja Petra Prvog Karađorđevića tumači Lazar Ristovski, koji je i producent filma.

„Ovo ostvarenje će obilježiti 2018. godinu donosi nam ne samo značajnu istorijsku priču, nego i jedan od najvećih filmskih poduhvata naše kinematografije“, naglašava Mitrić za Srnu.

U susret festivalu poezije, „Forum teatar“ će izdati i audio-izdanje knjige najboljih dječijih radova konkursa 15. i 16. festivala.

„Godinu ćemo završiti festivalom poezije koji će, po sedamnaesti put, otvoriti stranice poezije za djecu sa konkursom za najbolje dječije i pjesme mladih pjesnika“, najavljuje Mitrić.

Planirane su i aktivnosti na realizaciji predstava „Teatra potlačenih“, koje će se raditi u projektu Omladinske politike i DŽender centra Republike Srpske.

„Teška su vremena za finansiranje umjetnosti i kulture“, upozorava Mitrić i napominje da je potrebno da svi, sa institucijama na čelu, grade kulturnu politiku, u čijoj osnovi je važno definisati i sistem finansiranja i vrednovanja umjetnosti i kulture.

Mitrić podsjeća da je prvi impuls kulturnog razvoja grada Istočnog /tada Srpskog/ Sarajeva dat pokretanjem Dječijeg pozorišta 1993. godine, kada je okupio mlade umjetnike, oblikujući tako ne samo njihove, već i živote stanovnika, koji su i u tim teškim vremenima mogli da se oslone na kulturu i u njoj pronađu utočište.

„Zvaničnim osnivanjem `Forum teatra`, počinje i institucionalni kulturni razvoj, kao i osnivanje kulturnih manifestacija od međunarodnog značaja, kao što su `Lut fest`, Festival poezije za djecu i mlade i Produkcija `Prvi kadar`“, navodi Mitrić za Srnu.

On ističe da su ovakve manifestacije u Istočnom Sarajevu ujedno i utemeljivači kulture i umjetnosti grada, te zauzimaju dominantnu ulogu, koju prepoznaju i podržavaju domaći i svjetski umjetnici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments