Njegoševa riječ – Najdragocjenije kulturno nasljeđe

0

ZVORNIK – Petar Drugi Petrović NJegoš veliki je sin srpskog i slovenskog roda, a njegova misaona i književna riječ najdragocjenije su kulturno nasljeđe koje naše generacije i danas rado primaju iz prošlosti, istakao je u besjedi o NJegošu profesor Branko Savić iz Bijeljine.

“NJegoš je i danas sa nama i u nama, i svuda gdje se čuje srpska i slovenska riječ. NJegoš je od viteške sredine primio viteški moral i nadahnuo se duhom junačke pjesme i zvukom gusala. Iz svih tih okolnosti izrasla je gorostasna figura Petra Drugog Petrovića NJegoša”, rekao je Savić u Zvorniku, gdje je u organizaciji zvorničkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” i Doma omladine večeras održana Svečana akademija povodom 200 godina od rođenja NJegoša.

Predsjednik “Prosvjete” u Zvorniku Radoslav Perić rekao je da se u godinu obilježavanja dva vijeka od rođenja NJegoša zvornička “Prosvjeta” uključila organizovanjem svečane akademije, njegujući narodno stvaralaštvo, baštinu i kulturu.

U programu su učestvovali guslar Pero Ostojić, Folklorni ansambl “Prosvjete”, te recitatorske i dramske sekcije Srednjoškolskog centra /SŠC/ “Petar Kočić” i Tehničkog školskog centra /TŠC/.

Na Svečanoj akademiji uručene su i novčane nagrade pobjednicima literarnog konkursa o NJegošu, koji je zvornička “Prosvjeta” raspisala za učenike osnovnih i srednjih škola ove opštine.

Među srednjoškolcima najbolji rad imala je Marija Božić iz SŠC “Petar Kočić”, drugi je bio Vladan Orašanin iz TŠC-a, a treći Stevan Mitrović iz SŠC “Petar Kočić”.

Među osnovcima prvo mjesto osvojio je Dejan Mićić iz škole “Jovan Cvijić” iz Drinjače, drugo Nataša Lazarević iz škole “Petar Kočić” iz Kozluka, a treće Ana Đurđić iz škole “Sveti Sava” iz Zvornika.

Prvoplasirani su dobili po 150 KM, drugoplasirani po 100, a trećeplasirani po 50 KM, dok je još 15 učenika dobilo knjige o NJegošu.

Na manifestaciji, čiji je pokrovitelj opština Zvornik, publiku su pozdravili i potpredsjednik Glavnog odbora “Prosvjete” Mirko Babić, protojerej stavrofor Vidoje Lukić i načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments