Njegoševa riječ – Najdragocjenije kulturno nasljeđe

0

ZVORNIK – Petar Drugi Petrović NJegoš veliki je sin srpskog i slovenskog roda, a njegova misaona i književna riječ najdragocjenije su kulturno nasljeđe koje naše generacije i danas rado primaju iz prošlosti, istakao je u besjedi o NJegošu profesor Branko Savić iz Bijeljine.

„NJegoš je i danas sa nama i u nama, i svuda gdje se čuje srpska i slovenska riječ. NJegoš je od viteške sredine primio viteški moral i nadahnuo se duhom junačke pjesme i zvukom gusala. Iz svih tih okolnosti izrasla je gorostasna figura Petra Drugog Petrovića NJegoša“, rekao je Savić u Zvorniku, gdje je u organizaciji zvorničkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i Doma omladine večeras održana Svečana akademija povodom 200 godina od rođenja NJegoša.

Predsjednik „Prosvjete“ u Zvorniku Radoslav Perić rekao je da se u godinu obilježavanja dva vijeka od rođenja NJegoša zvornička „Prosvjeta“ uključila organizovanjem svečane akademije, njegujući narodno stvaralaštvo, baštinu i kulturu.

U programu su učestvovali guslar Pero Ostojić, Folklorni ansambl „Prosvjete“, te recitatorske i dramske sekcije Srednjoškolskog centra /SŠC/ „Petar Kočić“ i Tehničkog školskog centra /TŠC/.

Na Svečanoj akademiji uručene su i novčane nagrade pobjednicima literarnog konkursa o NJegošu, koji je zvornička „Prosvjeta“ raspisala za učenike osnovnih i srednjih škola ove opštine.

Među srednjoškolcima najbolji rad imala je Marija Božić iz SŠC „Petar Kočić“, drugi je bio Vladan Orašanin iz TŠC-a, a treći Stevan Mitrović iz SŠC „Petar Kočić“.

Među osnovcima prvo mjesto osvojio je Dejan Mićić iz škole „Jovan Cvijić“ iz Drinjače, drugo Nataša Lazarević iz škole „Petar Kočić“ iz Kozluka, a treće Ana Đurđić iz škole „Sveti Sava“ iz Zvornika.

Prvoplasirani su dobili po 150 KM, drugoplasirani po 100, a trećeplasirani po 50 KM, dok je još 15 učenika dobilo knjige o NJegošu.

Na manifestaciji, čiji je pokrovitelj opština Zvornik, publiku su pozdravili i potpredsjednik Glavnog odbora „Prosvjete“ Mirko Babić, protojerej stavrofor Vidoje Lukić i načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare