Nisu usvojeni izvještaji o radu određenih javnih ustanova

4

Odbornici Skupštine opštine Pale na današnjoj sjednici nisu usvojili izvještaje za prošlu godinu o radu javnih ustanova Kulturno-sportskog centra, Centra za socijalni rad, Dječijeg centra „Bubamara“ i Doma zdravlja čije je osnivač opština.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica rekao je novinarima da nisu usvojeni neki izvještaji o radu javnih ustanova, ali da to ne znači da će doći do smjene direktora.

„Ako načelnik i skupštinska većina odluče da smijene direktore ustanova čiji izvještaji danas nisu usvojeni, takve odluke bi se mogle naći na dnevnom redu na nekoj od sljedećih sjednica“, istakao je Lasica.

On je dodao da su danas odbornici usvojili zaključak da krajem maja održe vanrednu tematsku sjednicu zbog teške finansijske situacije i problema u Domu zdravlja Pale, kako bi svi zajedno pokušali da izvuku tu ustanovu iz krize koja je prisutna već nekoliko godina.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je današnja sjednica bila dugotrajna, da je neusvajanje izvještaja pojedinih ustanova normalna procedura koja ne mora odmah značiti smjene.

On je istakao da su odbornici usvojili i izvještaj o radu načelnika koji, kako je rekao, i zaslužuje da bude usvojen, s obzirom da je lokalna zajednica prošle godine pokrenula niz projekata, radilo se na izgradnji i rekonstrukciji putne infrastrukture, te komunalne infrastrukturu s ciljem pružanja bolje zaštite stanovništva.

Šef Kluba odbornika PDP-a Igor Tošić rekao je da se na današnjoj sjednici pokušao obezvrijediti rad pojedinih uspješnih direktora javnih ustanova, čiji izvještaji o radu danas nisu usvojeni.

„Zdravstvo u cijeloj Srpskoj je u problemu, ali Dom zdravlja Pale i bivši direktor svoju sposobnost pokazao je time što je za 74 mjeseca svog mandata isplatio 74 bruto plate“, naglasio je Tošić.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina rekao je da određeni izvještaji ustanova nisu dobili potrebnu većinu jer imaju dugovanja skoro dva miliona KM.

„Iz tog razloga smo predložili da se zakaže tematska sjednica kako bi se našlo rješenje i prevazišli problemi u Domu zdravlja Pale“, naveo je Škipina.

Vladimir Lučić, bivši direktor Doma zdravlje Pale i odbornik PDP-a rekao je da kompletno zdravstvo u Republici Srpskoj ima problema, te da su dugovanja ove ustanove mala.

Direktor Dječijeg centra „Bubamara“ Slavka Brezo naglašava da je ovakav potez skupštinske većine da ne usvoje njen izvještaj o radu za prošlu godinu političkog karaktera, te da joj je žao što odbornici skupštinske većine nisu prepoznali osjetljivost populacije korisnika usluga vrtića.

Na sjednici Skupštine opštine Pale danas su usvojeni izvještaji o radu Javne ustanove Narodna biblioteka, o poslovanju preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, „Komunalno“, „Gradske toplane“, te izvještaj o realizaciji programa utrošaka sredstava ostvarenih prodajom šumskih drvnih sortimana i drugi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
4 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Vlast ko vlast, sve se na kraju svodi samo na fotelje

Izvještaji nisu usvojeni od institucija čiji direktori ne pripadaju skupštinskoj većini. Naredni potez je, očigledno, smjena tih direktora!
Preslikana taktika i politika sa republičkog nivoa…

Meni je drago da je prethodna vlast u Palama bila evropskih shvatanja pa je postavljala na direktorske pozicije ljude koji nisu članovi vladajuće partije. (uglavnom su to bili eksperti iz svojih oblasti)
I sasvim je opravdano čuđenje zašto se ta praksa ne nastavlja …..

Zato i jesu „prethodni“, a i ovi će biti ako ovako nastave. Ironiju na stranu, među spomenutim imenima stvarno ima onih koji rade dobro svoj posao i zaslužuju da ostanu na pozicijama, a isto tako ima i onih koji čiji su „izvještaji usvojeni“ i ako to ne zaslužuju.