Нинковић: За сада нема пријављених кварова на енергетским објектима

0

ТРЕБИЊЕ – За сада нема пријављених кварова на енергетским објектима у Републици Српској након данашњег распада електроенергетског система у БиХ и сусједним земљама, изјавио је руководилац Службе за оперативно управљање електронергетским системом „Електропривреде Републике Српске“ Јефто Нинковић.

Нинковић је рекао новинарима да још није познат узрок распада електроенергетског система БиХ, Црној Гори, те дијеловима Хрватске и Албаније, што ће бити утврђено накнадним анализама.

Он је навео да је проблем настао у 12.21 час и да је особље независног оператора система одмах са сусједним операторима покренуло повратак мреже у погон.

„Што се тиче БиХ, колико имамо информације, систем је враћен у потпуности у функцију и враћено је напајање за све потрошаче“, рекао је Нинковић.

Он је додао да још нема информације за околне електропривреде.

Нинковић је указао да не зна да ли се може десити нови испад, јер је, како је рекао, систем жив, па то нико не може да предвиди, али да сада функционише беспријекорно.

„Излазак из погона термоелектране `Гацко` који се десио у 6.25 часова јутрос, проузрокован је кваром на електронапојној пумпи и планиран је повратак вечерас у 21.00 час, када би требало да буде на мрежи“, рекао је Нинковић.

Више градова у Републици Српској, Федерацији БиХ, Црној Гори, Далмацији и Албанији остало је данас без електричне енергије због проблема у преносној мрежи у региону и преоптерећења кључних интерконективних водова.

Генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић изјавио је раније Срни да се снабдијевање електричном енергијом полако стабилизује.

(www.palelive.com / Срнa)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare