Nikoljdanska povorka u srijedu na sokolačkim ulicama

0
Arhivska fotografija

SOKOLAC – Nikoljdanska povorka proći će ulicama Sokoca u srijedu, 18. decembra, i obradovati mališane iz vrtića i osnovce, saopšteno je iz sokolačke Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“.

Direktor Ustanove za kulturu Irena Šućur rekla je Srni da će 24. nikoljdanska povorka krenuti u 11.00 časova iz porte Crkve Svetog proroka Ilije darujući okupljenoj djeci slatkiše i družeći se sa njima u dvorištima vrtića, osnovne škole i srednjoškolskog centra na Sokocu.

Ona je navela da je ovaj programski sadržaj dio nikoljdanskih svečanosti koje tradicionalno organizuju Ustanova za kulturu i Crkvena opština Sokolac na radost mališana, ali i njihovih roditelja za praznik Svetog Nikole koji se u pravoslavnom svijetu obilježava kao dan dječije radosti.

Šućurova je podsjetila da je Sveti Nikola, prema narodnom vjerovanju, darivao djecu i siromašne poklonima u čizmicama i čarapama ostavljenim na prozor, te da se do danas njeguje tradicija darivanja mališana za ovaj praznik koji Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju 19. decembra.

Pokrovitelj ovogodišnje nikoljdanske povorke je kabinet načelnika opštine Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare