Nikad ne prestati tražiti najmilije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Parastosom srpskim žrtvama sa područja Sarajevsko-romanijske regije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u hramu Svetog Đorđa i polaganjem cvijeća na Spomen-kosturnicu u Miljevićima u opštini Istočno Novo Sarajevo danas je obilježen 22. april – Dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.
Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je da je proces traženja nestalih dug i da ne smije biti zaustavljen.

„Bez obzira na sve, mi nemamo pravo da zaboravimo naše nestale. Nikad ne trebamo da prestanemo da tragamo za našim nestalim, za istinom šta je bilo sa njima, ko su izvršioci, u čije ime i zašto su to uradili“, rekao je Ćosić koji se obratio u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

On je naglasio da proces traženja treba nastaviti sve dok drugi ne prihvate činjenicu i istinu da su u proteklom ratu stradali i ubijani i Srbi.

„Proces traženja istine šta se desilo sa njima usporen je samo zbog toga što nam se ne dozvoljava istina da su naši najmiliji ubijeni samo zato što su bili Srbi i što su u teškom vremenu ostali u Sarajevu“, rekao je Ćosić i dodao da je Sarajevo najveće srpsko stratište u proteklom ratu.

On se nada da će predstavnici institucija Republike Srpske na svim nivoima nastaviti da pružaju podršku procesu traženja nestalih i na taj način olakšati taj posao organizacijama i institucijama koje to čine.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da ova organizacija traga za još 1.663 nestala lica srpske nacionalnosti, od kojih su 663 vojnika, više od 280 žene i nekoliko desetina djeca.

Navodeći da je poslije posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata bilo registrovano 5.506 nestalih lica srpske nacionalnosti, Mitrović je naglasio da ove brojke govore o ogromnim razmjerama zločina koji je počinjen nad srpskim narodom u proteklom ratu.

On je ukazao da se porodice nestalih bore sa različitim opstrukcijama u procesu traženja, politizacijom, pa čak i komercijalizacijom.

„Mnogi koji odlučuju to tolerišu, čak iz nekih razloga i podstiču takvo ponašanje kao što su Institut za nestala lica BiH. Institut je od svog formiranja 2008. godina identifikovao svega nešto više od 300 Srba“, naveo je Mitrović i dodao da se u Spomen-kosturnici u Miljevićima nalazi više od 250 posmrtnih ostataka.

Prema njegovim riječima, istovremeno je za čuvanje neidentifikovanih posmrtnih ostataka u Tuzli i Visokom, odnosno finansiranje komunalnih preduzeća u tim gradovima, potrošeno više od sedam miliona KM, a za ekshumacije tek dva miliona KM.

„Tome su doprinijeli i srpski predstavnici u Institutu“, tvrdi Mitrović.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milka Kokot rekla je da je 25 godina prošlo, a i dalje nema odgovora gdje su posmrtni ostaci njihovih najmilijih.

Ona je pozvala odgovorne da ne ćute o posmrtnim ostacima i zločinu, da ne manipulišu brojem nestalih Srba i da ne kriju zločin.

Kokot je poručila srpskim predstavnicima u institucijama BiH da mogu ako hoće da im prioritet budu srpske žrtve i istina, te da bude zadovoljena pravda, jer je to minimum koji se od njih očekuje.

U ime Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo govorila je kćerka poginulog srpskog borca Nevena Došlo koja je rekla da su porodice nestalih i poginulih gladne istine i pravde, a site nepravde i nerada odgovornih institucija kada je u pitanju proces traženja nestalih lica i procesuiranja ratnih zločina nad srpskim narodom.

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo već 15 godina obilježava 22. april kao Dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije kada su na ovaj datum prije 25 godina kada je u Sarajevu zarobljeno i ubijeno osam rezervista bivše JNA, od kojih još šest nije pronađeno.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije Mirjana Cabo navela je ranije za Srnu da se na području Sarajeva traga za tijelima još 175 srpskih žrtava, a da se potraga nastavlja i za ukupno 395 nestalih Srba na području Sarajevsko-romanijske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare