Nezaposlenost gorući problem

0

FOČA – Regionalni odbor Boračke organizacije stara Hercegovina danas je u Foči usvojio zahtjeve za poboljšanje standarda demobilisanih boraca, koje će posredstvom rukovodstva Boračke organizacije Republike Srpske proslijediti Vladi Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali delegati iz šest opština stare Hercegovine i najviše rukovodstvo Boračke organizacije Republike Srpske.

Predsjednik Regionalnog odbora Boračke organizacije za staru Hercegovinu Miloš Lazović kaže da se zahtjevi, prije svega, odnose na zapošljavanje i poštovanje zakona koji borcima daju prednost.

„U našoj regiji je 5.000 nezaposlenih demobilisanih boraca i to je pitanje svih pitanja. Zakoni koji daju prednost članovima boračkih porodica su deklarativni i ne provode se“, napomenuo je Lazović.

On je istakao da postoji kolizija između Zakona o radu i Zakona o PIO kada je u pitanju dvostruki borački staž, a u oba slučaja za taj staž se ne uplaćuju sredstva, zbog čega će Boračka organizacija insistirati na rješavanju ovog problema.

„Imamo dva prijedloga, da to bude prosječna plata u Republici Srpskoj, a drugi prijedlog je prosječna plata borca u njegovom radnom stažu“, rekao je Lazović.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić rekao je da su u svim opštinama i regijama Srpske prisutni slični problemi, te dodao da rukovodstvo BORS-a „vodi bitku“ za status boračke organizacije i za status populacije koju predstavlja.

Nakon sastanka delegati Regionalnog odbora, predvođeni predsjednikom Boračke organizacije Republike Srpske Milomirom Savčićem, položili su cvijeće i zapalili svijeće na centralni spomenik poginulim borcima i civilima u Foči.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare