Nevrijeme oštetilo budžet

0

Poslije teške zime i perioda u kojem se, usljed prirodne nepogode izazvane ekstremno niskim temperaturama i velikim snijegom, sve vrtjelo oko nastojanja da se što je moguće efikasnije odgovori zadacima na terenu, u Opštini Pale se spremaju da na najbolji mogući način iskoriste početak nove građevinske sezone i nastave realizaciju razvojnih projekata na ovom području.

Načelnik Pala, Slobodan Savić, ističe u intervjuu za „Fokus“ da je ovakva zima ostavila posljedice, te uticala i na znatno povećanje budžetskih troškova po osnovu zimske službe, ali naglašava da će pored svega biti nastavljena realizacija kapitalnih projekata, odnosno projekata od opšteg interesa za građane Pala.

– Štete koje je donijelo nevrijeme još se utvrđuju i tek po okončanju aktivnosti stručne komisije koja utvrđuje njihovu vrstu i obim moći ćemo detaljnije govoriti o finansijskim pokazateljima u tom dijelu, mada je već sada izvjesno da će saniranje posljedica prevazilaziti naše mogućnosti – kaže Savić, podsjećajući da je zimus već obavljena realokacija budžetskih sredstava u ozbiljnom iznosu upravo zbog potreba da se bar djelimično pokriju ogromni troškovi po osnovu čišćenja i održavanja puteva kada su snježne padavine bile u punom jeku.

FOKUS: I prvi podaci s terena govorili su o štetama na nekoliko kuća, više pomoćnih objekata, štala, garaža, plastenika. Ima li načina da štete budu sanirane?

SAVIĆ: Štete su velike. Jedna kuća u kojoj je živjela samohrana starica izgorjela je usljed zapaljenja dimnjaka, dok je još nekoliko stambenih objekata urušeno, a stradalo je i petnaestak pomoćnih objekata, te nekoliko plastenika. Kao što smo i najavili, tražimo rješenje za smještaj bake Milosavke Lizdek i vidjećemo da li ćemo pristupiti obnovi kuće, ili postavljanju montažnog objekta u njenom dvorištu, što je i ona sama predložila. U rješavanju ovog problema učešće su najavili i neki pojedinci, javne i političke ličnosti i privrednici s područja Pala, pa ćemo, vjerujem, ovog proljeća to i riješiti. Kada su u pitanju štete na objektima u poljoprivrednim gazdinstvima, pokušaćemo da u saradnji s resornim ministarstvom u Vladi RS iznađemo način da pomognemo ljudima, a od republičkih vlasti očekujemo podršku i u saniranju ukupnih šteta, jer i prvi pokazatelji s terena ukazuju na to da samostalno nećemo moći da riješimo brojne probleme.

FOKUS: Ako je za utjehu, zima u kojoj nije manjkalo snijega dobrodošla je turističkim radnicima na Jahorini, pa tako i Palama, imajući u vidu i to da dosta građana tokom turističke sezone radi u kapacitetima na olimpijskoj planini?

SAVIĆ: To sam isticao više puta i zaista je ova sezona na Jahorini bila uspješnija nego što se to i očekivalo, a još uvijek i traje, s obzirom na to da snijega ima u dovoljnim količinama i da su uslovi za skijanje idealni. Vlada RS uložila je znatna sredstva u razvoj primarnih sadržaja na skijalištu, privatni sektor je takođe investirao u nove sadržaje, a i opština Pale je činila sve da bi se na našoj najljepšoj planini stvorio ambijent sličan onom kakav je u savremenim zimskim centrima. Jahorina je ove zime, kako u rekreativnom smislu, tako i kroz domaćinstvo brojnim sportskim, omladinskim, kulturno-zabavnim i sličnim manifestacijama potvrdila da ima perspektivu i da je na dobrom putu. Očekujemo da će izgradnja gondole od Pala do olimpijske planine, s međustanicom na Ravnoj planini koja može postati nova atraktivna sportska destinacija, Pale i Jahorina ući u porodicu modernih evropskih, pa i svjetskih turističkih centara.

U kontekstu razvoja turizma svakako treba pomenuti i pećinu Orlovaču, gdje smo već realizovali i još provodimo važne aktivnosti, kao i želju da posjetiocima približimo novootkrivenu pećinu na vrelu Mokranjske Miljacke, koja je najveća u BiH. Takođe, želja nam je i izgradnja biciklističke staze bivšom trasom uskotračne pruge Sarajevo – Pale koja bi išla sve do polazne stanice gondole Pale – Jahorina.

FOKUS: Već počinje nova građevinska sezona i Opština Pale vjerovatno ima razvojne planove i prioritetne projekte koje će nastojati da realizuje?

SAVIĆ: Javnosti u RS je poznato da je u punom jeku izgradnja sportsko-poslovnog centra u Palama, što je projekat na čiju realizaciju ovdašnji sportisti i Paljani uopšte čekaju duže od decenije i nova dvorana će za više od 25 sportskih klubova i naše građane uopšte značiti mogućnost da se održava i organizuje i ono što je već dugo samo pusta želja, ili san svih nas. S druge strane, veliki centar je višenamjenski sportsko-poslovni objekat koji će imati suštinski značaj, ne samo za razvoj sporta, već i privrede, kulture i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pri čemu mislim na činjenicu da postoje idealni uslovi da se pod istim krovom nađe i Fakultet za fizičku kulturu, kao i Univerzitetska biblioteka. Vjerujem da će ta ideja biti prepoznata, postoje već i određeni signali iz Rektorata UIS u tom smjeru. U cijelu ovu priču se savršeno uklapa i izgradnja moderne zgrade Ekonomskog fakulteta UIS u Palama, za šta je Vlada RS izdvojila oko pet miliona KM, a to je i najbolja poruka kojom su, Vlada RS i resorno ministarstvo, zauvijek razriješili sve eventualne dileme i pitanja u vezi s opstankom i budućnošću Univerziteta i Pala kao univerzitetskog centra, na čemu smo iskreno zahvalni.

FOKUS: Hoće li se obistiniti najave da će otvaranje dvorane biti upriličeno već polovinom godine?

SAVIĆ: Očekujemo da će građevinski dio posla biti uskoro završen i da ćemo ove godine i otvoriti ovaj objekat u čiju izgradnju smo uložili oko pet miliona KM kreditnih sredstava, ne računajući ranija, takođe, višemilionska izdvajanja Opštine Pale i Grada Istočno Sarajevo po osnovu zemljišta i početnih radova. Naravno, tu je i podrška Vlade RS u iznosu od milion i po KM, gdje smo već dobili prvu tranšu od pola miliona KM, dok preostalih milion KM očekujemo uskoro. Drago nam je što su, predsjednik RS, Milorad Dodik, i Vlada RS predvođena premijerom, Aleksandrom Džombićem, prepoznali da je riječ o objektu koji je i te kako potreban Palama, a vjerujemo da će tokom godine biti završena i izgradnja tunela Stambolčić, što je važan iskorak imajući u vidu i najavljeno projektovanje brzog puta do Vardišta preko Pala, te nastavljena dalja ulaganja na Jahorini, poput šestorosjeda na Prači, što su poduhvati koje takođe finansiraju republičke institucije.

Pale veliko gradilište

FOKUS: Iz svega pomenutog proističe zaključak da će Pale i ove godine biti veliko gradilište?

SAVIĆ: Svakako, i pored već pomenutih projekata provodimo i neke aktivnosti koje će omogućiti da se u budućnosti krene u realizaciju novih poduhvata. Otkupom zemljišta i uklanjanjem starih objekata stvaramo uslove da do trga na kojem su smješteni fakulteti bude produženo centralno šetalište „Promenada“. U tom dijelu urbanog gradskog jezgra biće nastavljena i izgradnja sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila. Kada se okonča taj posao, novi trg sa sabornom crkvom, šetalištem i fakultetima biće nešto po čemu će se Pale prepoznavati u budućnosti. Naravno, nastojaćemo i da obezbijedimo ravnomjeran razvoj, tako da i u svim mjesnim zajednicama i rubnim, mahom ruralnim područjima, realizujemo bar po jedan projekat od opšteg značaja za stanovništvo.

(www.palelive.com / Fokus)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare