Nepovoljna epidemiološka situacija, ubrzati vakcinaciju

0

ISTOČNO SARAJEVO – Epidemiološka situacija u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži trenutno je nepovoljna, zbog čega se čini sve da se poveća broj vakcinisanih protiv virusa korona, izjavio je koordinator tima za sprovođenje vakcinacije u Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu Danko Vasiljević.

Prema njegovim riječima, trenutno je na ovom području 41 osoba pozitivna na virus korona, dok je 91 pod zdravstvenim nadzorom.

„Riječ je o lakšim slučajevima, ali zabrinjava visok procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih“, istakao je Vasiljević.

On je naveo da će sutra u sportskoj dvorani u Istočnom Novom Sarajevu biti vršena vakcinacija drugom komponentom „sputnjika ve“ lica koja su prvu komponentu primila u junu.

„Počećemo sa radom u 8.00 časova i radićemo prema rasporedu zakazivanja dok ne završimo. Sutra je na vakcinaciju pozvano oko 1.000 ljudi“, precizirao je Vasiljević.

Do sada je u Domu zdravlja Istočno Sarajevo prvu dozu vakcine protiv virusa korona primilo 6.289 ljudi, dok je revakcinisano ukupno 5.109 lica, pri čemu je u ovoj sedmici prvom dozom vakcinisano 157, a revakcinisano 250 lica.

Vasiljević je naglasio da vakcinalni punkt prekoputa Doma zdravlja u Istočnom Sarajevu i iduće sedmice nastavlja sa radom od 8.00 do 13.00 časova, gdje se mogu javiti svi zainteresovani za vakcinaciju.

„Planirano je da iduće sedmice vakcinaciju vršimo `sputnjikom`, `sinofarmom` i `fajzerom`, a u raspodjeli imamo i `astra zeneku`“, naveo je Vasiljević i objasnio da je, zbog postupka čuvanja i primjene, a kako bi se maksimalno ekonomično iskoristile raspoložive vakcine, najava na vakcinalnom punktu potrebna za vakcinaciju „sputnjikom ve“, „astra zenekom“ i „fajzerom“.

On je naveo da će na istom punktu iduće sedmice biti vršena i revakcinacija onih koji su prve doze navedenih vakcina primili u avgustu.

„Planirali smo da zadužimo timove porodične medicine u područnim ambulantama da prikupe spiskove zainteresovanih za primanje vakcine kako bi u tim ambulantama izvršili njihovu vakcinaciju, čime bi bilo olakšano, posebno, starijim ljudima“, rekao je Vasiljević.

Vasiljević je istakao da je u planu, ukoliko Dom zdravlja bude imao dovoljno kadra s obzirom na to da se epidemiološka situacija pogoršava, da se privrednim subjektima ponudi vakcinacija zaposlenim u njihovom radnom prostoru.

„Poslaćemo zvanični poziv privrednim subjektima u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža da se jave i pošalju spiskove zaposlenih koji se nisu još vakcinisali, a žele“, naveo je Vasiljević.

Koordinator tima za vakcinaciju u Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu istakao je da su, osim rada sa redovnim pacijentima, zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi angažovani i u kovid ambulanti i na aktivnostima vakcinacije stanovništva.

„Pritisak na zdravstveni sistem se povećava sa porastom zaraženih, zbog čega apelujemo na stanovnike koji još nisu primili vakcinu protiv virusa korona da to učine, a sve vakcinisane i nevakcinisane da se pridržavaju propisanih mjera“, istakao je Vasiljević.

On je posebno zahvalio Crvenom krstu, čiji volonteri pomažu na vakcinalnim punktovima, a to će činiti i sutra, kao i Bolnici „Srbija“, koja je ustupila dio kadra kako bi ovaj proces tekao što bolje.

Vasiljević je istakao da će sutrašnja revakcinacija biti sprovedena u saradnji sa Regionalnm centrom za javno zdravstvo u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare