Neophodna strategija razvoja socijalne zaštite

0

U organizaciji OSCE-a u Sokocu je danas održan okrugli sto o temi izrada Strategije razvoja socijalne zaštite opština Sokolac, Istočni Stari Grad i Pale. Sastanak je otvorio načelnik opštine Milovan Bjelica koji je izrazio zahvalnost predstavnicima OSCE-a (OEBS-a) i Ministarstva zdravlja na organizaciji, jer je riječ o sastanku koji je značajan ne samo za opštinu Sokolac već i za opštine Pale i Istočni Stari Grad.

Efikasan sistem socijalne zaštite treba da odgovori na potrebe građana u današnjim okolnostima, da podržava ranjive, marginalizovane pojedince i grupe kojima je neophodna pomoć zajednice i države, kao i građanima koji nisu u stanju da učešćem u ekonomskoj aktivnosti obezbijede svoju egzistenciju.

Strategija socijalne zaštite je integralni dio ukupnih promjena u društvu, a izradom strategije u potpunosti će se ispoštovati član 14. Zakona o socijalnoj zaštiti.

Opština Sokolac će se obratiti pismom namjere CRS-u kako bi se socijalne kategorije stanovništva stambeno zbrinule. Kao načelnik sve ću učiniti da u narednom periodu obezbijedim adekvatan nivo socijalne zaštite – istakao je Bjelica.

Na sastanku je zaključeno da lokalne zajednice treba da pristupe izradi Strategije i da se u ovaj proces uključe svi subjekti i nevladine organizacije, koje se bave problematikom socijalne zaštite.

Sva prava iz zakona o socijalnoj zaštiti realizuju se na nivou lokalne zajednice, i upravo iz tog razloga svaka lokalna zajednica na osnovu snimljenog stanja i stvarnih potreba, treba da pristupi izradi Strategije razvoja, poručuju iz ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Nema svaka lokalna zajednica istu problematiku, i upravo snimanjem stvarnog stanja na terenu i izradom strateškog dokumenta, moći će se pružiti kvalitetne socijalne usluge prioritetnim korisnicima, kaže predstavnik ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Anka Šeranić.

Na području opštine Sokolac postoje veliki socijalni rizici i problemi, poput siromaštva, krize porodičnih vrijednosti, masovne nezaposlenosti i ugroženog zdravlja stanovništva, kaže direktor Centra za socijalni rad Sokolac Snježana Bašević i dodaje, da je neophodna izrada Strategije razvoja socijalne zaštite. Posebnu pažnju treba obratiti na stambeno, neprofitno zbrinjavanje stanovništva i dnevne centre za djecu sa posebnim potrebama i stara lica, ističe Bašević.

Učesnici okruglog stola usvojili su zaključak da Skupštine opština treba da donesu Odluku o izradi Strategije razvoja, te da se formira adekvatna komisija na čijem čelu će biti Centri za socijalni rad.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments