Nemoguće ispuniti sve obaveze radnika zbog slabe proizvodnje

0

SOKOLAC – Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Nova Romanija” sa Sokoca Nada Amović-Mačar izjavila je danas da je stalni problem ove firme smanjen obim proizvodnje zbog čega nije u mogućnosti ispuniti sve obaveze radnika.

Mačareva je istakla da su legitimni zahtjevi radnika za isplatu plata, regresa, toplog obroka, doprinosa, te naknade za prevoz.

Ona je novinarima rekla da doprinosi radnicima nisu uplaćeni za deset mjeseci prošle godine, a regulisani su odlukom Vlade Republike Srpske da bude izvršena konverzija poreskih obaveza u akcije određenih fondova i države.

Mačareva je dodala da je pri kraju realizacija ove odluke čime će dug biti pretvoren u učešće u kapitalu povjerilaca.

Ona je napomenula da se od 2009. godine u kontinuitetu u niskom stepenu koriste proizvodni kapaciteti i da se ne može udovoljiti finansijskim zahtjevima sindikalne organizacije preduzeća.

Prema njenim riječima, preduzeće ima slabu realizaciju i naplatu robe, a od čega zavisi priliv sredstava.

Mačareva je rekla da je sa sindikalnom organizacijom preduzeća juče dogovoreno da do kraja naredne sedmice bude isplaćena jedna plata, napominjući da nije realno da dvije plate budu isplaćene u jednom mjesecu, s obzirom da je posljednja isplata bila 7. marta.

Radnici preduzeća “Nova Romanija” održali su juče jednočasovni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih osam plata, regresa, toplog obroka, doprinosa i naknade za prevoz.

Isplata jedne plate za 85 zaposlenih u ovom preduzeću iznosi 50.000 KM bez doprinosa, a sa doprinosima 90.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments