Немања Цуровић побједник сабора гуслара „Романијо, горо од јунака“

0
Члан Гусларског друштва "Романија" Соколац Немања Цуровић побједник је 28. Сабора гуслара "Романијо, горо од јунака", према гласовима 18 гуслара-учесника у такмичарском дијелу ове манифестације.

СОКОЛАЦ – Члан Гусларског друштва „Романија“ Соколац Немања Цуровић побједник је 28. Сабора гуслара „Романијо, горо од јунака“, према гласовима 18 гуслара-учесника у такмичарском дијелу ове манифестације.

Предсједник Савазе гуслара Републике Српске Бошко Голијанин и предсједник Гусларског друштва „Романија“ Милован Радовић уручили су Цуровићу побједнички пехар и диплому.

Радовић је синоћ изјавио Срни да је у такмичарском дијелу учествовало 18 гуслара са Сарајевско-романијске регије и са простора од Бијељине до Старе Херцеговине.

„Ово је најјаче текмичење, послије Фестивала гусала Републике Српске“, напоменуо је Радовић.

Члан Гусларског друштва „Романија“ Соколац Немања Цуровић побједник је 28. Сабора гуслара „Романијо, горо од јунака“, према гласовима 18 гуслара-учесника у такмичарском дијелу ове манифестације.

Цуровић је изјавио Срни да се посебно радује првом побједничком пехару јер му се остварио д‌јечачки сан, будући да је први пут на овом сабору у ревијалном дијелу наступио као трогодишњак.

„Гусле су моја радост и прва играчка од малих ногу. Као самоук сам се усвршавао слушајући добре гусларе, посебно мог идола Ђорђа Копривицу“, истакао је Цуровић.

Протојереј ставрофор Илија Чупић, поздрављајући учеснике сабора гуслара у Парохијском дому у име Црквене општине Соколац, рекао је да гусле у оквиру Српске православне цркве имају посебну улогу као „ријеч опјевана која је мисионарски кроз историју свједочила вриједности које је Свети Сава у хришћанској вјери препознао и оставио у аманет до данашњег дана“.

„Гусле су биле те које су тјешиле наш народ кроз историју, у највећим и најтежим данима и изражавале све оне вриједности које су биле утјеха у тим тешким временима. Гусле су и свједок истине, чојства, јунаштва и зато су нам потребне и у савремено доба“, навео је Чупић.

Народни гуслар Илија Работа из Гусларског друштва „Старина Новак“ са Пала ове године није наступао на сабору на Сокоцу, на којем је до сада шест пута освајао побједнички пехар, али је ту био да подржи младе гусларе из свог друштва – насљеднике звучних гусларских имена српских земаља.

„Овђе најрадије долазим због најбоље публике, гд‌је сваки пети посјетилац сабора може бити у жирију јер веома добро познају квалитетну гусларску пјесму“, изјавио је Работа.

Предсједник Савазе гуслара Републике Српске Бошко Голијанин и предсједник Гусларског друштва „Романија“ Милован Радовић уручили су Цуровићу побједнички пехар и диплому.

Вукан Ђука из Гусларског удружења „Филип Вишњић“ из Бијељине изјавио је новинарима да на овом сабору наступа већ 28. пут и шест пута је освајао прво и два пута друго мјесто.

„Младим нараштајима поручујем да слушају доброг гуслара и квалитетну пјесму која има историјске податке, поуку и поруку“, рекао је Ђука.

Специјални гост на Сабору гуслара на Сокоцу био је народни гуслар Миломир Требјешанин из Гусларског друштва „Филип Вишњић“ из Београда, вишеструко награђивани на гусларским саборима.

Осамнаестогодишњи Лазар Витомир са Хан Пијеска био је најмлађи учесник у такмичарском дијелу Сабора.

Међу учесницима у ревијалном дијелу, уз више младих гуслара, наступио је и двоструки омладински гусларски првак свих српских земаља четрнаестогодишњи Лука Матовић из Рогатице, рецитатори и хармоникаш Лазар Чолаковић и гусларски прваци из старије генерације.

На Сабору гуслара постхумно су уручене захвалнице преминулим гусларима Матеји Радовићу и Радиславу Бакмазу, које су преузели чланови њихових породица.

Организатор 28. Сабора гуслара „Романијо, горо од јунака“ је Гусларско друштво „Романија“ и Савез гуслара Републике Српске.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare