Nema zaraženih, u izolaciji 87 lica

0

SOKOLAC – Na području opštine Sokolac nema registrovanih zaraženih virusom korona, a u izolaciji je 87 lica, rekla je Srni direktor Doma zdravlja „Dr LJubomir Ćeranić“ Adrijana Stanar.

Ona je naglasila da nijedno lice koje se nalazi u izolaciji na Sokocu nije ispoljilo simptome ove bolesti.

Stanareva je podsjetila da sva lica koja dolaze iz inostranstva u Republiku Srpsku dobiju rješenje o izolaciji i dužna su da se odmah po dolasku na prijavljenu adresu prijave u zdravstvenu ustanovu, gdje budu evidentirani i dobiju preporuke o postupanju i ponašanju.

Ona je dodala da svi pacijenti koji su asimptomatični ostaju u kućnoj izolaciji 14 dana, dok se pacijenti koji imaju znake respiratorne infekcije stavljaju pod zdravstveni nadzor i svakodnevno su u kontaktu sa svojim porodičnim ljekarom.

Stanareva je naglasila da nema potrebe da se građani samoinicijativno javljaju na provjere u Dom zdravlja na Sokocu, jer ova ustanova prema uputstvima Ministrstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike neprestano prati stanje u ovoj oblasti.

Prema uputstvu resornog ministarstva, kako kaže, testiraju se samo visokorizični pacijenti sa specifičnom simptomatologijom.

Stanareva je naglasila da su na području opštine Sokolac primijenjene sve predložene mjere zaštite i da ja u objektu ovog Doma zdravlja izvršena dezinfekcija, te da su i dalje na snazi povećane mjere zdravstveno-higijenske zaštite, kako je i naloženo naredbom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Republičkog štaba za vanredne situacije i Opštinskog štaba za vanredne situacije.

„Nema razloga za paniku, pozivamo stanovništvo ove lokalne zajednice na saradnju i zahvaljujemo odgovornim licima na razumijevanju, te molimo sve koji su ušli na teritoriju Srpske, a nastanjeni su na području opštine Sokolac, da se što prije jave u Dom zdravlja u ovom mjestu radi evidencije“, poručila je Stanareva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare