Nema uslova za liječenje bolesti zavisnosti

0

ISTOČNO SARAJEVO – Kada zavisnici dođu u određene godine i na dno finansijske ljestvice – onda se dođu liječiti, i to uglavnom zbog lijeka koji ne mogu da kupe…

Na području Istočnog Sarajeva nema nijedne državne niti privatne ustanove koja je specijalizovana za liječenje bolesti zavisnosti!

Specijalista psihijatar u Centru za mentalno zdravlje Istočno Sarajevo Slobodan Nogo rekao je Srni da se oni liječe u domovima zdravlja ili dolaze kod njega u Centar.

„Kod mene dolazi desetak narkomana starosti od 25 do 35 godina“, objašnjava Nogo i dodaje da ne postoji tačna baza podataka koliko narkomana ima na području grada.

Prema njegovim riječima, kada zavisnici dođu u određene godine i na dno finansijske ljestvice – onda se dođu liječiti, i to uglavnom zbog lijeka koji ne mogu da kupe.

„Moji pacijenti dolaze na odvikavanje od heroina jer ne mogu da prevaziđu krizu, a dnevno im je za nabaku heroina potrebno oko 60 KM“, istakao je Nogo i dodao da im propisuje „Suboksin“, koji u sebi ima i blokator, pa ako uzmu heroin – on ne djeluje.

Nogo je naglasio da terapija nekada traje nekoliko mjeseci ili dvije do tri godine, ali da, uglavnom, nakon određenog perioda pacijenti ponovo uzmu drogu.

„Jedan momak koji je dolazio kod mene počeo je ponovo da uzima drogu kada je dobio novac na kladionici“, rekao je on i dodao da su mu pacijenti rekli da drogu uglavnom nabavljaju u Federaciji BiH.

Nogo naglašava da se zavisnost može liječiti i metadonom, ali u Istočnom Sarajevu nema metadonskog centra, pa oni koji se odluče za taj način liječenja idu u Banjaluku, Beograd ili Novi Sad.

On ističe da ima veliki broj onih koji nikada nisu došli kod doktora, a nema načina da se natjeraju na liječenje.

Jedina specijalizovana ustanova za liječenje bolesti zavisnosti na ovom području bila je privatna ordinacija „La vita“ u Istočnom Novom Sarajevu, koja je zatvorena.

Portparol Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Danka Tešić rekla je Srni da je u 2012. godini registrovano sedam krivičnih djela neovlaštenog prometa opojnih droga, od čega jedno nepoznatog počinioca koje nije rasvjetljeno.

Ova krivična djela otkrivena su na području Pala i Višegrada (po dva) i u Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži i Rudom (po jedno).

Nadležnom tužilaštvu prijavljeno je 12 lica, od toga tri povratnika u vršenju krivičnih djela.

„Evidentirano je i krivično djelo omogućavanje uživanja opojnih droga poznatog počinioca na Palama“, navela je Tešićeva

Tešićeva je naglasila da je tokom godine zaplijenjeno: 218,86 grama marihuane, 28,1 grama spida, 1,6 grama heroina, 336 tableta, 58 stabljika zasada indijske konoplje, pet sasušenih korijenova indijske konoplje i dva pribora za konzumiranje narkotika.

(www.palelive.com / Srna / LJiljana ČVORO)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare