Nema skupštinske većine

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na današnjoj konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo nije izabrano novo rukovodstvo jer partije koje su ušle u Skupštinu nisu mogle da dogovore skupštinsku većinu.

Nakon davanja i potpisivanja svečane izjave novoizabranog načelnika i 19 novoizabranih odbornika u Skupštinu opštine, konstitutivna sjednica je prekinuta zbog nepostojanja skupštinske većine.

Nastavak konstitutivne sjednice biće zakazan kada političke partije uspiju da dogovore skupštinsku većinu.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić izjavio je novinarima nakon sjednice da je SNSD vodio razgovore o formiranju skupštinske većine i išao sa jednim jasnim konceptom a to je promjena života građana na bolje.

“U tom pravcu smo vodili razgovore, a ne o foteljama i to se danas pokazalo”, rekao je on i dodao da su imali dogovorenu parlamentarnu većinu, ali su je izgubili jer nisu pristali da bilo ko ucjenjuje građane.

Ćosić je istakao da su imali dogovorenu skupštinsku većinu u kojoj je bila i Socijalistička partija, te da SNSD neće pristati na bilo kakve ucjene i kalkulacije.

“Može se formirati samo skupštinska većina koja će raditi za dobrobit građana”, poručio je on i dodao da će u narednih par dana ponovo obaviti konsultacije sa svim političkim partijama i nastojati da formira skupštinsku većinu.

Ako to uspiju da urade i druge političke partije, Ćosić je rekao da će odmah zakazati nastavaka ove prekinute konstitutivne sjednice.

Predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Istočno Novo Sarajevo Slobodan Pajić rekao je da su prije dva dana imali dogovor sa SNSD-om o formiranju skupštinske većine i ponuđeno im je mjesto zamjenika načelnika, ali su oni to promijenili.

“To je jedini razlog što su ostali bez skupštinske većine”, rekao je on i dodao da Socijalistička partija nikoga nije ucjenjivala niti je kočila rad opštine.

Odbornik SDS-a Slavko Tošović istakao je da u narednom periodu treba očekivati da SNSD ili SDS oforme skupštinsku većinu, jer bi to bilo dobro za građane ove opštine.

Tošović je istakao da su jutros imali skupštinsku većinu, ali je jedan od koalicionih partnera “iskočio”, ne želeći da govori o kojoj partiji je riječ.

“Nadam se da će SDS da sklopi skupštinsku većinu i da će se vrlo brzo zakazati nastavak konstitutivne sjednice”, rekao je on i dodao ako oni budu skupštinska većina biće korektivni faktor načelniku i njegovim kadrovima.

Tošović je istakao da je glavni krivac za neformiranje skupštinske većine Izborni zakon koji dozvoljava mali izborni prag.

On je naglasio da je moguće i da SDS i SNSD naprave skupštinsku većinu.

Odbornik PDP-a Zoran Tešanović istakao je da skupštinsku većinu treba što prije dogovoriti kako bi Skupština počela da radi i kako bi se realizovali mnogi projekti.

Tešanović je rekao da će PDP, ako ih pozove načelnik, učestvovati u razgovorima o skupštinskoj većini, a da li će prihvatiti zavisi od onoga što načelnik bude ponudio.

Skupštinu opštine Istočno Novo Sarajevo čini po šest odbornika SNSD-a i SDS-a, tri PDP-a, i po jedan odbornik DNS-a, NDS-a, Srpske radikalne stranke “Dr Vojislav Šešelj” i Socijalističke partije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments