Nema primjedbi na nacrt zakona o osnivanju opštine Stanari

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o osnivanju opštine Stanari na kojoj nije bilo konkretnih primjedbi na ovo zakonsko rješenje.


Na javnoj raspravi, koju je organizovala Služba predsjednika Republike Srpske, istaknuto je da se ovim zakonom uređuje osnivanje, područje, nadležnosti, organi, izbor organa i finansiranje opštine Stanari.

Generalni sekretar u kabinetu predsjednika Srpske Siniša Karan rekao je da na današnjoj javnoj raspravi nije bilo konkretnih primjedbi na ovaj nacrt zakona, ali da su se čule primjedbe na otvaranje mnogih drugih pitanja, kao što su izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srpske, Izbornog zakona i Zakona o lokalnoj samoupravi.

Karan kaže da su neke primjedbe išle i do promjene teritorijalne organizacije Srpske ili takozvanog trećeg stepena.

„Mi imamo primjer trećeg stepena u Federaciji BiH što se pokazalo jako neuspješno“, rekao je Karan i dodao da je teritorijalna organizacije Srpske jako dobra i da postoje intencije da se ide na ostvarivanje svih onih mogućih oblika teritorijalne organizacije, gdje bi zaštita prava građana bila što efikasnija.

Karan je naglasio da se stvara mogućnost da u budućnosti grad Doboj bude zajednica opština, kao što je slučaj u gradu Istočno Sarajevo.

On je podsjetio da su Stanari funkcionisali kao opština do 1960. godine.

Ukoliko ovaj zakon bude usvojen, kaže Karan, opština Stanari imaće oko 11.000 stanovnika, dok će budžet, na bazi procijenjenih parametara, iznositi oko pet miliona KM.

Karan je podsjetio da se predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku sa ovom inicijativom obratio Odbor za obnavljanje opštine Stanari, te da je dostavljen elaborat o opravdanosti formiranja opštine i obavljene druge proceduralne aktivnosti.

„Predsjednik, kao ustavni predlagač zakona, iskoristio je to svoje ustavno pravo i u Narodnu skupštinu Republike Srpske uputio nacrta zakona o osnivanju opštine Stanari i nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji kao sastavni dio ovog zakona“, pojasnio je Karan.

On je naveo da je Narodna skupština Srpske, obzirom na važnost pitanja od opšteg značaja za građane Republike Srpske, odlučila da zakon ide u javnu raspravu.

Prema njegovim riječima, javne rasprave biće održane sutra i prekosutra u Doboju i Banjaluci.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Snježana Božić rekla je da je Nacrt zakona o osnivanju opštine Stanari došao u redovnu proceduru i da su ga podržali svi poslanici.

Ona je navela da su ubrzane javne rasprave, što daje pretpostavku da se zakon može naći u proceduri na nekoj od narednih sjednica Narodne skupštine Srpske u sadašnjem sazivu.

Božićeva je naglasila da nema primjedbi na sam Nacrt zakona, ali je on otvorio različite dileme neizgrađenih kriterijuma i da li će neke druge mjesne zajednice pokrenuti inicijative o formiranju opština.

Na javnoj raspravi, kojoj su prisustvovali predstavnici grada Istočno Sarajevo i načelnik opštine Trnovo Nenad Mišović, svoje učešće su uzeli poslanici Narodne skupštine Republike Srpske Snježana Jokić i LJiljana Bogdanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare