Nema prijavljenih slučajeva majmunskih boginja

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj nema nijedan potvrđen slučaj pojave majmunskih boginja, a situacija se prati kako bi se moglo reagovati u skladu sa pristiglim informacijama, izjavio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Šeranić je rekao da nema ni slučaj sumnje da je neka od zdravstvenih institucija obavijestila Institut za javno zdravstvo Srpske o ovom pitanju.

On je napomenuo da je u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Institut već napravio procjenu rizika kada je riječ o pojavi majmunskih boginja u Srpskoj.

„Tu su jasne procedure u pogledu dijagnostifikovanja, ali i prijave mogućeg, vjerovatnog ili potvrđenog slučaja tako da kapaciteti sa tog aspekta postoje“, rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je dodao i da Institut prati cjelokupnu situaciju, te je zdravstvenim ustanovama u Srpskoj poslao uputstvo kada je riječ o pojavi majmunskih boginja kako bi se nadzor podigao na viši nivo.

Majmunske boginje su rijetko virusno oboljenje slično ovčijim boginjama. Simptomi su groznica, glavobolja i osip na koži.

Majmunske boginje su zoonoza, koja se širi između životinja i ljudi. Potiče od životinja poput glodara i primata i javlja se u udaljenim dijelovima centralne i zapadne Afrike.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 8. juna prijavljeno je 1.285 laboratorijski potvrđenih slučajeva majmunskih boginja u 28 neendemskih zemalja, od kojih su najviše pogođene NJemačka, Španija, Velika Britanija i Kanada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare