Nema podjele, vrši se čišćenje od lažnih patriota

0
Ilustracija

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić poručio je boračkoj populaciji u Srpskoj da se u ovoj organizaciji vrši „čišćenje“ od lažnih boraca, invalida i patriota, te da nije riječ ni o kakvoj podjeli u njoj.

Savčić je rekao novinarima da se to mora uraditi da bi Organizacija imala ugled i autoritet koji treba da ima u društvu.

Prema njegovim riječima, samo tako se može izaći pred vlast u Republici Srpskoj, potpuno jedinstveni, sa autoritetom i odgovornosti i za one koje predstavlja Boračka organizacija i za želju koju su njeni članovi stvarali.

Govoreći o položaju boračke populacije u Republici Srpskoj, Savčić je rekao da nije riješen na najbolji mogući način, ali se čini da se nešto poboljšava, međutim da bi se pomoglo neophodno je utvrditi njen tačan broj.

„Moramo izvršiti pritisak na lokalne zajednice da se završi ta evidencija boračke populacije da bismo konkretno mogli djelovati i pomoći tim ljudima, pojedinačno“, istakao je Savčić.

Savčić: Moraju se osporiti laži koje se plasiraju iz federalnog Sarajeva

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić istakao je junački podvig pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu koji su protiv sebe imali daleko veći broj muslimanskih orružanih snaga i naglasio da se ne govori istina o dešavanjima u Sarajevu.

Na obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije na Palama, Savčić je izrazio zabrinutost zbog činjenice da se otvaraju tužilačke istrage protiv Srba sada i za Sarajevo.

„Oni tvrde da je svaki metak koji je ispaljen sa srpskih položaja bio metak snajperiste i da je bio usmjeren na nanošenje gubitaka ili ubistva civila, djece pogotovo. Priča je potpuno drugačija. Ja sam radio na tom predmetu i uspio sam da dokažem i to isključivo koristeći muslimanske dokumente, koje su sve ustanove i objekte zaposjele muslimanske snage“, rekao je Savčić.

On je dodao da gotovo da nije bilo objekta, zgrade, stana u kome nisu bile muslimanske oružane snage.

Savčić je naglasio da je ovo prilika da pošalje poruku, prije svega borcima i istoričarima, da se moraju pozabaviti, ne samo Sarajevom, već da se moraju osporiti laži koje se plasiraju iz federalnog Sarajeva.

Prema njegovim riječima, ako BiH želi da ima budućnost i da opstane, ne smije biti sazdana od laži.

Savčić je istakao da su pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa u odbrambeno-otadžbinskom ratu protiv sebe imali daleko veći broj muslimanskih oružanih snaga, nego što je rečeno.

„Imali ste priliku da danas u nekoliko navrata čujete kakav je odnos snaga bio na sarajevskom ratištu. I taj odnos snaga, možda, nije na najbolji način predstavljen“, naveo je Savčić.

On je pojasnio da je u Sarajevu od snaga Prvog korpusa tzv. Armije BiH bila 12. divizija, na tom prstenu spoljnom, u rejonu Treskavice-Igmana bila je 14. divizija, na Nišićkoj visoravni 16. divizija, iz Goražda 81. divizija i vrlo često snage drugih korpusa koje su dolazile.

Kada se sve to sagleda, dodao je general Savčić, onda mora da se cijeni pravi epski, junački podvig pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa i jedinica koje su po potrebi i prilici dolazile u ispomoć tim snagama.

Savčić je istakao da se ne govori istina o dešavanjima u Sarajevu tokom proteklog oružanog sukoba.

„Danas imamo jednu potpuno iskrivljenu sliku i to čak u obliku presuda Međunarodnog krivičnog suda, pa i nekih presuda sudova u Sarajevu, a nažalost, čak i u Beogradu“, rekao je Savčić i dodao da je srpska strana optužena za skoro svaki incident koji se desio u Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare