Nema odluke o uhapšenim u akciji „Gora“

0

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu nije donijelo odluku o određivanju pritvora licima uhapšenim u akciji “Gora“ koja su osumnjičena za zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanje isprava i šumske krađe.

„Za eventualno podnošenje prijedloga za određivanje pritvora okružni tužilac, koji je zadužen za ovaj predmet, na osnovu prijave i stanja u spisu donijeće zakonom propisane odluke i radnje“, rečeno je Srni u Tužilaštvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovelo je u ponedjeljak, 17. oktobra, akciju kodnog naziva „Gora“ čiji je cilj sprečavanje ilegalne sječe šume, u okviru koje su podneseni izvještaji protiv 16 lica.

U okviru ove akcije protiv osam odgovornih lica zaposlenih u Šumskom gazdinstvu (ŠG) „Jahorina“ Pale, Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podnesen je izvještaj zbog sumnje za nesavjestan rad u službi i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Policija je, aktivnostima koje se odnose na dokumentovanje bespravnih sječa na području rejona „Jasenava“ u okviru ŠG „Jahorina“ Pale, došla do saznanja da su bespravno posječena 6 514 stabla u količini od 8 856,888 metara kubnih bruto drvne mase, vrijednosti 710.218 KM.

Ovim je ŠG “Jahorina“ Pale i preduzeću “Šume RS“ pričinjena imovinska šteta od 1.771 925 KM.

PUNA PODRŠKA PRAVOSUDNIM OGRANIMA I MUP-u SRPSKE

Javno preduzeće “Šume Republike Srpske“ saopštilo je da će pružiti punu podršku pravosudnim organima i Ministarstvu unutrašnjih poslova na sprečavanju i otkrivanju svih radnji kojima se nanosi šteta ovom preduzeću i njegovom ugledu i uspostaviti potreban nivo saradnje na tom planu.

Iz “Šuma RS“ ističu da su iz medija saznali da je MUP Srpske dostavio izvještaje nadležnom Tužilaštvu protiv 16 lica koja se sumnjiče “da su napravila niz krivičnih djela iz oblasti nelegalne sječe šuma“, a među kojima je i određen broj radnika zaposlenih u ovom preduzeću.

Ovo preduzeće je odmah o tom saznanju uputilo predstavnicima Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo i Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo zvaničan zahtjev za dostavljanje informacija o podacima o licima iz radnog odnosa koja se nalaze na spisku osumnjičenih za nelegalnu sječu šume.

„`Šume RS` dolazile su do saznanja u redovnim i vanrednim unutrašnjim kontrolama, tako da će pomenuta informacija poslužiti kao osnov i dodatni izvor saznanja za provođenje postupaka za utvrđivanje disciplinske i materijalne odgovornosti na nivou Javnog preduzeća“, navodi se u saopštenju.

Iz “Šuma RS“ navode da su i ranije, a i sada, u okviru svoje nadležnosti preduzimali mjere za utvrđivanje odgovornosti lica iz radnog odnosa za koja su postojala određena saznanja da su na bilo koji način učestvovala u nelegalnim radnjama, kada je riječ o sječi i prometu šumskih drvnih sortimenata.

U saopštenju se dodaje da su radnici Šumskog gazdinstva Sokolac dali značajan doprinos u pružanju stručne pomoći službama MUP-a RS u postupku utvrđivanja nelegalnih sječa u Lugarskim rejonima “Jasenova“ i “Sitnicama“, Privredna jedinica “Romanija Mokro“, na šumsko-privrednom području koje koristi ŠG “Jahorina“ Pale, ali da u svojstvu stručnih saradnika nisu sačinjavali poseban izvještaj, jer je postupak vodio drugi organ.

MUP RS proveo je akciju kodnog naziva „Gora“, čiji je cilj sprečavanje ilegalne sječe šume, u okviru koje su podneseni izvještaji protiv 16 lica. U okviru ove akcije protiv osam odgovornih lica zaposlenih u ŠG “Jahorina“ Pale, Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podnesen je izvještaj zbog sumnje za nesavjesan rada u službi i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, rekla je ranije Srni portparol MUP-a Mirna Šoja.

Policija je, aktivnostima koje se odnose na dokumentovanje bespravnih sječa na području rejona „Jasenava“, ŠG „Jahorina“ Pale, došla do saznanja da su bespravno posječena 6 514 stabla u količini od 8 856,888 metara kubnih bruto drvne mase, vrijednosti 710.218 KM. „Ovim je ŠG `Jahorina` Pale i preduzeću `Šume RS` pričinjena imovinska šteta od 1.771 925 KM“, precizirala je Šoja.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare