Nelegalno formiranje Gorske službe spasavanja u BiH

0

Gorska služba spasavanja Jahorina smatra da je formiranje saveza Gorskih službi spasavanja u BiH, bez saglasnosti institucija vlasti Republike Srpske, nelegalno i bespravno.


Gorska služba spasavanja Jahorina zatražila je od predsjednika Republike Srpske, Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova i Civilne zaštite da adekvatno reaguju, s obzirom da je riječ o prenosu nadležnosti.

Iz ove službe podsjećaju da je prošle nedjelje „jedna neformalna grupa ljudi“ uzurpirala pravo da „osnuje savez gorskih službi spasavanja BiH“.

„To su uradili na hajdučki način, pokušavajući da prenesu nadležnosti bez znanja i saglasnosti institucija vlasti Republike Srpske“, navodi se u saopštenju Gorske službe spasavanja Jahorina.

Rukovodilac ove službe Miro Kalem napominje da su izigrane ustavne i zakonske procedure koje se u takvom slučaju moraju poštovati, što je krivično djelo.

On je istakao da zamjenik ministra bezbjednosti BiH Samir Agić, sa nekoliko saradnika iz Federacije BiH i jednim spasilačkim klubom iz Republike Srpske, pokušava da sebe i svoje zavjerenike predstavi kao „zvanični savez gorskih službi spasavanja BiH“.

„To je nedopustivo, naročito ako je tačna informacija da su Ministarstvo bezbjednosti BiH i Agić, kako bi odobrovoljili neke ljude da pristanu na kršenje Ustava i zakona Republike Srpske, zloupotrijebili inostranu donaciju i u ličnom aranžmanu jedan njen dio dodijelili spasilačkom klubu iz Republike Srpske“, navodi Kalem.

On je ocijenio skandaloznim što su Agić i njegovi saradnici pred domaćom i inostranom javnošću već počeli da se predstavljaju kao „krovni savez gorskih službi spasavanja BiH“.

„Valjda se nadaju da će biti prihvaćeni kao takvi ukoliko neko iz Republike Srpske ne reaguje. Te samozvance treba putem pravosuđa i javnosti raskrinkati“, ističe se u saopštenju.

Predsjednik Upravnog odbora saveza Gorskih službi spasavanja u BiH Zdenko Marić na konferenciji za novinare u petak u Sarajevu predstavio je novoformirani savez, njegove ciljeve, strategiju i planove.

Savez je formiran 12. augusta, a cilj je, po Marićevim riječima, da u cijeloj BiH, pa i u svakom manjem mjestu imaju oformljene jedinice za spašavanje, bilo da su to gorske službe spašavanja za kopneno spašavanje i potragu ili službe za spašavanje na vodi i pod vodom.

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić izrazio je zadovoljstvo da su kolege iz GSS-a sa područja cijele BiH formirale savez GSS kao, kako je rekao, jednu organizaciju koja može i treba da bude partner državnim institucijima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare