Nekažnjen zločin nad Srbima u Jabuci

0

FOČA – Na gradskom groblju u Foči danas je položeno cvijeće i prislužene svijeće za duše 43 srpska civila i vojnika iz Jabuke koje je prije 22 godine ubila muslimanska vojska.

Na današnji dan 1992. godine pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda u napadu na šire područje Jabuke nisu imali milosti ni za djecu, ni starce, a u krvavom pohodu popalili su sve srpske kuće i pomoćne objekte i minirali pravoslavnu crkvu u tada fočanskoj Mjesnoj zajednici Jabuka, koja je nakon rata Dejtonskim sporazumom pripala Federaciji BiH.

U jabučkom selu Podhrid stradalo je 15 mještana, među njima i sin Relje Mastila. „Od šezdesetak srpskih kuća, koje su tada popaljene, obnovljene su tek četiri. U Jabuci danas živi samo jedna srpska porodica“, rekao je Mastilo.

On ističe da se srpska omladina raselila, ali da bi se stariji stanovnici vratili, kada bi im bili obezbijeđeni uslovi za to. „Rado bismo se vratili da nam hoće kuće napraviti, ali o nama niko više ne vodi računa“, napominje Mastilo.

Predsjednik Udruženja izbjeglih i raseljenih u Foči i jedan od preživjelih mještana Jabuke LJubiša Simović ističe da je zločin u Jabuci bio prvo masovno stradanje Srba u fočanskoj opštini, te da rodbina poginulih sve manje vjeruje da će počinioci odgovarati pred sudom.

„Davali smo razne izjave, prvo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, pa Tužilaštvu u Trebinju, a onda i inspektorima Agencije za istrage i zaštitu BiH i Obavještajno-bezbjednosne agencije. Krajem prošle godine imali smo i sastanak u Tužilaštvu BiH, u kojem nam je rečeno da će nam dostaviti odgovor koji nikada nismo dobili“, rekao je Simović.

Cvijeće na gradskom groblju danas je položila i delegacija opštine Foča, predvođena načelnikom Radisavom Mašićem. „U Jabuci je prije 22 godine praktično ugašen život srpskog naroda na tom području“, naglasio je Mašić.

Pomen parastos poginulim Jabučanima biće služen u nedjelju, 27. jula, u obnovljenoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Jabuci, u čijem dvorištu je podignut i spomenik stradalima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare