Некада су „и роб и Цезар“ имали право на гроб

0

БЕОГРАД – Културолог из Београда Јован Јањић рекао је Срни да скрнављење и уништавање православних надгробних споменика и гробаља на Косову и Метохији, али и у Федерацији БиХ представља својеврсно ововремено цивилизацијско насиље и брисање историјских и етничких трагова Срба који су ту вијековима живјели.

Према његовим ријечима, ријеч је о брисању историјских и етничких трагова народа који је ту вијековима живио и чије су територије данас запосјели неки други, градећи своју државност и идентитет.

Јањић је подсјетио да је гроб свето мјесто вијековима и да је то био и у многобожачкој, римској држави, гд‌је су „и роб и Цезар“ имали право на гроб за који је било обавеза да га сви поштују.

Он је додао да, поготово послије толико вијекова хришћанства, не само хришћанство него и све вјере имају пијетет према онима који су се упокојили.

Јањић је навео да је овд‌је ријеч о брисању историјских трагова једног народа, у овом случају најмногобројнијег на Балканском полуострву на чијим етничким просторима су настале неке нове државе.

„Сада покушавају да од баштине тог народа створе своје идентитете пошто немају свој или га немају у мери у којој би желели, па се онда потеже за крађом културног блага српског народа“, рекао је он.

Истовремено се, указао је Јањић, уколико то није могуће, иде на уништавање културног насљеђа и брисања историјских трагова, а гробови су свакако историјски трагови.

Према његовим ријечима, ти који то чине, рачунају и мисле да ће, уколико збришу трагове, униште гробље и надгробне споменике, уништити трагове о вјековном постојању народа на том подручју.

Јањић је за Срну подсјетио на случајеве на Косову и Метохији гд‌је су неке цркве порушили Албанци, однијели шут са тог мјеста, изравнали га и направили парк, као на примјер у Ђаковици, гд‌је су на мјесту цркве подигли споменик за албанску Ослободилачку војску Косова /ОВК/.

„То је симболичан гест да покажу да ту нема никаквих трагова некадашње српске светиње, богомоље, гд‌је су се Срби молили. Јер, ако постоји богомоља, то значи да су ту Срби живели и, ако постоји гробље, онда значи да су ту Срби живели“, навео је Јањић, који је универзитетски професор и биограф блаженопочившег патријарха српског Павла.

У Федерацији БиХ до сада је оштећено или оскрнављено око 1.000 православних гробаља, а остану недирнута само малобројна стара православна почивалишта која су удаљена и на изолованим мјестима, рекао је недавно Срни предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Радановић је навео да је скрнављење гробаља у Хрватској, такође, свакодневна појава, само што вијести о томе не долазе до медија.

Багером је прошле седмице заорано православно гробље на црквеном земљишту у сјеверном дијелу Косовске Митровице, старо више стотина година, које се налази у непосредној близини Цркве Светог Димитрија.

(www.palelive.com / Срна / Foto: Novosti.rs)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare