Neiskorištena poljoprivredna površina po stanovniku 0,93 hektara

0

HAN PIJESAK – U Republici Srpskoj neiskorištena poljoprivredna površina po stanovniku iznosi 0,93 hektara, istaknuto je danas na predavanju o temi „Matično knjigovodstvo u govedarstvu i ovčarstvu“ održanom u Han Pijesku.

U Republici Srpskoj proizvede se 0,16 grla po hektaru, a proizvodnja goveđeg mesa je 13,6 kilograma po hektaru i 169,6 litara mlijeka po hektaru, rekla je na predavanju Svjetlana Mičić, viši stručni saradnik u Agenciji za uzgoj i selekciju pri resornom ministarstvu Područna jedinica Pale.

Mičićeva je naglasila da je ovo nizak procenat proizvodnje u odnosu na zemlje EU, te dodala da je govedarstvo najznačajnija grana stočarstva i pokazatelj ukupne razvijenosti poljoprivrede.

Ona je istakla da su mogući pravci razvoja povećanje proizvodnje po grlu, povećanje proizvodnje i kvaliteta stočne hrane sa vlastitih površina, poslovno povezivanje proizvođača i prerađivača s ciljem zadovoljenja potreba.

Mičićeva je rekla da matično knjigovodstvo podrazumijeva prikupljanje i evidentiranje tačnih podataka koji se koriste za procjenu uzgojne vrijednosti, te predstavlja jedan od glavnih uslova uspješne selekcije i genetskog napretka.

Prema njenim riječima, Agencija za uzgoj i selekciju Područna jedinica Pale pokriva 14 opština sarajevsko-romanijske i gornje drinske regije, a cilj organizovanja službe je praćenje broja osnovnog stada, odgajanje kvalitetne priplodne stoke, vođenje matične evidencije, kontrola reproduktivnih i proizvodnih svojstava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare