Nedostaje 750 radnika

0

ZVORNIK – Zvornička privreda mogla bi u naredne dvije godine da zaposli više od 750 radnika, ali nema potreban kadar, konstatovano je na sastanku predstavnika Biroa za zapošljavanje, poslodavaca i roditelja, čija djeca ove godine završavaju deveti razred osnovne škole.

Poslodavci su iskazali potrebu za kadrovima poljoprivrednog smjera, te za pekarima, poslastičarima, krojačima i obućarima, kojih uopšte nema na zvorničkom Birou za zapošljavanje.

Prema tvrdnjama poslodavaca, preduzeće „Studen prom“ moglo bi u naredne godinu-dvije da zaposli 200 i više radnika poljoprivrednog smjera, pekara „Dijana“ po deset pekara i poslastičara, Fabrika mode i konfekcije „Tisa mod“ 30 krojača, dok je „Obući“ potrebno oko 500 obućara.

Rukovodilac Biroa za zapošljavanje Goran Petrović rekao je da je cilj razgovora između poslodavaca koji imaju potrebu za određenim zanimanjima i roditeljima čija djeca završavaju deveti razred, razmatranje mogućnosti profesionalne orijentacije njihove djece da izaberu zanimanje koje će im omogućiti zaposlenje, a ne čekanje posla na Birou.

Petrović je rekao da je razgovor poslodavaca i roditelja nastavak aktivnosti koja je započeta u decembru prošle godine pod nazivom „Lokalno partnerstvo za razvoj, zapošljavanje i ekonomija“.

On je najavio da će narednih dana, u okviru ovih aktivnosti, biti organizovana posjeta učenika firmama, koje su iskazale potrebu za ovim kadrovima, kako bi se na licu mjesta upoznali sa procesom rada i stekli sliku o poslovima, ukoliko se opredjele za neke od njih.

Mišljenja roditelja prezentovanim potrebama za kadrovima bila su različita.

Jedan broj roditelja smatra da su ove aktivnosti dobre i da bi voljeli da njihova djeca izaberu neko od ovih deficitarnih zanimanja, dok su drugi bili skeptični, smatrajući da bi ovakve razgovore trebalo održati sa roditeljima čija su djeca osmi razred, a da se za narednu školsku godinu pokušaju uvesti smjerovi za deficitarna zanimanja.

Na području zvorničke opštine ove godine devete razrede završava 487 učenika. Organizator razgovora je zvornički Biro za zapošljavanje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare