Небензја: Запад провоцира нови сукоб на Балкану

0

БЕОГРАД – Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја оцијенио је да се над Балканом надвила опасност новог сукоба, који провоцирају западне земље, те нагласио да Русија чини и да ће чинити све што је у њеној моћи да осујети деструктивне планове западних земаља.

Небензја је указао да су драматични догађаји на Балкану почели оркестрираним распадом СФРЈ, а настављени инвазијом НАТО-а на Југославију 1999. године.

„Данас исте чланице Алијансе, с једне стране, активно подржавају приштински режим, а са друге стране, лицемерно изјављују да се присуство УН /УНМИК/ треба што прије смањити јер, наводно, не одговара савременим реалностима, као и Резолуција 1244 Савјета безбједности УН“, рекао је Небензја за београдску „Политику“.

Он је истакао да Русија чини и да ће чинити све што је у њеној моћи да осујети деструктивне планове западних земаља и не само да спријечи хаос на Балкану – него и да помогне народима да успоставе трајни мир у региону.

Коментаришући чињеницу да је Њемачка, која је током Другог свјетског рата починила геноцид над Словенима, Јеврејима и Ромима, предлагач резолуције о Сребреници, Небензја је подсјетио да је Њемачка историјски покушавала да игра посебну улогу на Балкану.

Он је навео да Њемачка из неког разлога вјерује да то заслужује више од других, а примјер је д‌јелатност незаконитог високог представника у БиХ Нијемца Кристијана Шмита, који у многоме спроводи Њемачке интересе у БиХ.

„/Њемачко/ конспонзорисање нацрта резолуције о `геноциду` у Сребреници, као и активна улога Берлина у његовом промовисању, указује на намјеру Њемачке да се учврсти у Европи као самостални центар моћи. Зато је одлучила да игра на `балканску карту`“, објаснио је Небензја.

Небензја је истакао да примјер Њемачке показује да се, када је ријеч о користољубивим интересима, могу примјењивати било које методе, па и оне најнеморалније попут злоупотребе историјске драме народа БиХ.

Говорећи о разлозима зашто се споразуми које је подржао Савјет безбједности УН попут Дејтонског споразума, Минских споразума и процес нормализације односа Београда и Приштине, који је пренесен у Брисел, не поштују, Небензја је оцијенио да је главни узрок то што је Вашингтон изгубио поштовање према међународном праву.

Он је објаснио да се то догодило када је међународно право почело да спречава Вашингтон да остварује своје геополитичке интересе.

„Отуд потиче и лукави концепт `поретка заснованог на правилима`. То значи да, ако је међународно право погодно за САД и друге западне земље, оне ће се радо побринути да се оно поштује. У супротном, покушавају да га сведу на нулу, измишљајући свакакве изговоре и своја правила која представљају као универзална, што врло добро видимо на примјеру Резолуције 1244 Савјета безбједности УН о Косову“, рекао је Небензја.

Небензја је указао да Вашингтон отворено поручује да је та резолуција „застарјела“ и крши је на све могуће начине, а најопаснији су признање независности самопроглашеног Косова и наоружавање покрајине.

„У случају БиХ, наши западни опоненти се не понашају ништа мање бахато. Након што Савјет безбједности УН није подржао руски и кинески нацрт резолуције о именовању Кристијана Шмита на мјесто високог представника у БиХ у у јулу 2021. године, у којем су била предвиђена временска и функционална ограничења његовог мандата, западне земље су изјавиле да резолуција Савјета безбједности УН уопште није обавезна“, рекао је Небензја.

Он је рекао да је тиме Запад показао да за њих није битно то што се на релевантне резолуције Савјета безбједности УН позива у Дејтонском мировном споразуму, као и то што су сви претходни кандидати за виског представника у БиХ били одобрени у Савјету безбједности УН.

„Русија принципијелно заговара идеју поштовања међународног права – не селективно, већ у цјелини. То није мени у ресторану са којег можете бирати јела која волите. Ако је држава чланица међународних организација и потписница одговарајућих споразума у обавези је да их спроводи. Нема друге опције“, објаснио је Небензја.

Небензја је најавио да ће Русија наставити да се залаже да се у Савјету безбједности УН отвори расправа о агресији НАТО-а на СР Југославију 1999. године и одговорности Запада за ту интервенцију будући да, између осталог, постоји и више цитата западних лидера о њиховој директној умијешаности у доношење нелегитимне одлуке о бомбардовању СРЈ.

„То се не може избрисати и Запад схвата да ће прије или касније морати да одговара за те злочине. Зато та тема за Русију није затворена“, нагласио је Небензја.

Говорећи о лобирању западних сила за усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, Небензја је оцијенио да је то још један примјер покушаја Запада да искористи нелаку прошлост босанских муслимана и кроз то да изврши притисак и покори Србе из БиХ, а уз њих и све остале.

„Разумијемо сложеност периода грађанског рата у БиХ, због чега ту иницијативу сматрамо деструктивном и способном да изазове експлозију на Балкану. Радимо са осталим делегацијама како бисмо им објаснили ситуацију и пренијели нашу забринутост“, рекао је Небензја.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare