Ne zaboravimo nasljeđe Svetog Save

0

ZVORNIK – Vrijeme je da se ljudi opomenu međusobno i da ne zaborave šta im je Sveti Sava ostavio u nasljeđe, a to su njegovanje najvećih moralnih načela i put pravoslavni, istakla je beogradska glumica Biljana Đurović, koja je nastupila na Svetosavskom balu u Zvorniku.
„Imam utisak da smo se malo izgubili na nekim silnim raskrsnicama na kojima se nalazimo. Veoma je važno ostati na putu Svetog Save, koji je bio utemeljivač srpske države, srpske pismenosti i prosvetitelj“, istakla je Đurovićeva sinoć na balu kojim je završena „Svetosavska nedjelja“, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvjetitelju Svetom Savi.

Đurovićeva je govorila poeziju akademika LJubormira Simovića „Hodočašće Svetome Savi“, nekoliko pjesama koje opominju gdje smo i kakvi smo bili nekada, te izvela odlomke iz šestostruko nagrađivane monodrame „Nadežda Petrović“ u kojoj se govori o velikoj srpskoj humanistkinji i dobrovoljnoj ratnoj bolničarki u vrijeme Prvog svjetskog rata, kada Srbijom hara rat i epidemija velikog tifusa.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović istakao je da se „Svetosavskom nedjeljom“ čuva i razvija tradicija.

„Svaka `Svetosavska nedjelja`, svaki Svetosavski bal za nas znači novo međusobno približavanje, novi poziv da u svakom dobru, ali i u lošim momentima, budemo svi zajedno, da se poštujemo i uvažavamo, kako nam nalaže Svetosavlje“, istakao je Stevanović.

On je zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu „Prosvjeta“, Prvom pjevačkom društvu „Izvornik“, obrazovnim ustanovama i svima koji su pomogli da „Svetosavska nedjelja“ bude ono što jeste, i u Zvorniku, i na ovom prostoru.

Arhijerejski namjesnik Zvornički Vidoje Lukić tokom Svetosavskog bala prenio je blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma.

U okviru Svetosavskog bala, koji je u Zvorniku održan 19. put, izabran je najbolji plesni par, najelegantnija damska haljina i najelegantniji muškarac.

Tokom „Svetosavske nedjelje“, koja je otvorena 23. januara, održan je niz duhovnih, kulturnih, sportskih i drugih sadržaja koji su se odnosili na promovisanje kulture, obrazovanja, zdravlja, finih običaja i svih sadržaja koji oplemenjuju srpsku kulturu.

Organizatori „Svetosavske nedjelje“ su zvornička „Prosvjeta“, Srpska pravoslavna crkva i Dom omladine, a pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare