Ne paliti vatru na otvorenom bez kontrole

0

SOKOLAC – Područno odjeljenje Civilne zaštite Sokolac apelovalo je da građani ne pale vatru na otvorenom bez kontrole i nadzora, zbog velikog broja požara u februaru u Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodrinskoj regiji koji su se dogodili tokom čišćenja okućnica i poljoprivrednih parcela.
Samo juče vatrogasci su intervenisali 10 puta – na području Sokoca i Višegrada ugašena su po tri požara, na Palama dva, a u Istočnom Sarajevu i Rogatici po jedan.

U Područnom odjeljenju Civilne zaštite Sokolac, u čijoj je nadležnosti 14 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije, tvrde da je bilo još manjih požara, ali da vatrogasci nisu intervenisali.

„Svjedoci smo klimatskih promjena, od ekstremno vrućih ljeta do ekstremno hladnih zima, kakav je bio januar. Stanovništvo je iskoristilo nekoliko lijepih dana za čišćenje okućnica i poljoprivrednih imanja, pa smo kao posljedicu imali 32 intervencije vatrogasaca samo u februaru“, rekla je Srni načelnik Područnog odjeljenja civilne zaštite Sokolac Željka Kovačević.

Ona je istakla da je u prošloj godini, koja je bila veoma kišovita, zabilježeno ukupno 214 intervencija, što dovoljno govori o opasnosti koja prijeti od požara ukoliko se ne povede više računa prilikom paljenja vatre na otvorenom.

Iz Područnog odjeljenja Civilne zaštite Sokolac pozivaju građane da u slučajevima kada su primorani da pale otpad u većim količinama, na vrijeme obavijeste najbliže vatrogasno odjeljenje.

Požar mogu da prijave na besplatan broj 121 Centru za obavještavanje ili na 123 Vatrogasnom odjeljenju u svakoj lokalnoj zajednici, a koje posluje u okviru Vatrogasne teritorijalne jedinice grada Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare