Ne paliti suvu travu bez potpune kontrole

0

SOKOLAC – Pripadnici Vatrogasnog odjeljenja Sokolac ugasili su za jedan dan sedam požara na području opštine Sokolac u kojima je, osim suve trave i niskog rastinja, gorjela i šuma na lokalitetima Taline i Preljubovići.

Tehnički direktor Šumskog gazdinstva /ŠG/ „Romanija“ Strahinja Bašević rekao je Srni da je u jučerašnjim požarima na Talinama im Preljubovićima vatra zahvatila rubove šume, na koje se proširila sa zapaljene suve trave na privatnim posjedima.

Prema njegovim riječima, veća šteta spriječena je brzom intervencijom vatrogasaca i radnika ŠG „Romanija“.

Komandir Vatrogasnog odjeljenja Sokolac Mile Šarac rekao je Srni da je u dijelu sela Preljubovići vatra zaprijetila kućama i da su skoro pet časova vatru gasili četiri vatrogasca, radnici sokolačkog Šumskog gazdinstva i mještani.

Šarac je naglasio da je spasena visoka šuma i na lokalitetu Talina u blizini gradskog naselja Sokolac, zahvaljujući intervenciji šest vatrogasaca, tri radnika ŠG „Romanija“ i četiri mještanina.

Prema njegovim riječima, vatra sa zapaljene suve trave zaprijetila je i kućama Mačara u dijelu naselja Baltići, te Fabrici tepiha „Fates“ u naselju Ćilimara, te nekoliko objekata u naselju Podromanija, gdje je suva trava gorjela na površini od više od 10 hektara.

Komandir Vatrogasnog odjeljenja Sokolac rekao je da su juče ugašeni i požari u selu Bandin Odžak i u Novom Selu, gdje je vatra zahvatila dalekovodni stub.

„Osim sedam požara gdje smo intervenisali imali smo još toliko poziva gdje nismo mogli izaći na teren, ali smo savjetima i preporukama pomagali mještanima da ugase vatru i, na svu sreću, uspijevali smo“, naveo je Šarac.

Iz Vatrogasnog odjeljenja Sokolac apeluju da ih građani na vrijeme pozovu ukoliko imaju potrebu da zapale veće količine otpada prilikom proljećnog čišćenja imanja kako bi im pomogli prisustvom ili savjetima da se vatra ne širi na obližnje objekte i šumu, što bi nanijelo veliku štetu zajednici.

Prema informacijama iz Područnog odjeljenja Civilne zaštite Sokolac, juče je na području sedam opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije evidentirano 25 požara, sedam na području Sokoca, četiri na području Pala, po tri na području Rogatice i Foče, dva na na području Istočnog Novog Sarajeva, po jedan na Han Pijesku i u Višegradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare