Не наметати негативне етикете страдалничком српском народу

0

БАЊАЛУКА – Редовни професор Православног богословског факултета Светог Василија Острошког у Фочи Дарко Ђого рекао је да су Срби завјетни народ који почива на жртви јер је само у прошлом вијеку био подвргнут недвосмисленом геноциду, те да баш због тога и зна цијенити жртву сваког човјека.

„Дубоко се поклањамо свакој невиној жртви, доживљавајући је као и нашу. Управо због тога немамо луксуз да дозволимо да нам неко наметне било какву врсту трајне етикете“, рекао је Ђого новинарима у Бањалуци, прије округлог стола који се одржава на Универзитету у Бањалуци, поводом најављеног гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Ђого је напоменуо да су Срби на овим просторима вијековима присутни и истакао да се и ријеч Босна први пут појавила управо у оквиру српског националног простора.

„Ми ћемо као академска заједница да испратимо узроке и домете овога што нам се пласира. Потрудићемо се да онима који одлучују у Републици Српској дамо савјете и помоћ да превазиђемо ово искушење. Живимо у турбулентним временима у којима је ова резолуција заправо заснована на механизму на који нас је упозоравао блаженопочивши патријарх Павле“, указао је Ђого.

Он је подсјетио на његову кључну реченицу о честитом животу сваког човјека, народа и суживота. „Рекао је: `Не дозволите злу око вас да побуди зло у вама`. Ова резолуција је управо намијењена екстремизацији прилика међу народима који живе на Балкану и наставак је колонијалне политике завади па владај“, нагласио је Ђого.

Он је истакао да је разочаравајуће што многи неће да виде да српски народ жели мир, љубав и има критичко размишљање, односно све оно што одликује зреле народе и академску заједницу.

„Ми смо овд‌је да пошаљемо поруке које академска заједница увијек шаље, а то су поруке заједништва, промишљања, традиције и идентитета. Цитирао бих владику Атанасија који нас је као студенте упозоравао: `Јесу вјетрови, јесу олује, јесу зиме, али ми нисмо сламке да нас вихорови одавде развију. Ми се не бојимо`“, рекао је Ђого.

Он је поручио да су Срби овд‌је своји на своме, да имају Републику Српску, д‌јецу, али и гробове предака.

„Нико нас неће уплашити, ни отјерати одавде. Вољели бисмо да они који екстремизују сопствене групе, али и нас, схвате да од тога неће бити ништа“, рекао је Ђого.

Универзитет у Бањалуци организовао је данас округли сто с циљем заузимања става академске заједнице Републике Српске о најављеној резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Осим чланова академске заједнице Универзитета, у раду округлог стола учествују и представници Универзитета у Источном Сарајеву, као и Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништа БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године у којем пише да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Задужују се Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица да наставе активности које имају за циљ презентовање резултата рада и Извјештаја Комисије широј домаћој и међународној јавности, наводи се у једном од закључака.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare