Ne mogu da vraćaju kredit za građevinski materijal

0

Demobilisani borci koji su ranije zaduženi građevinskim materijalom po takozvanom Projektu dva izgradnje Srpskog Sarajeva, a koji su usljed stečaja i likvidacije u preduzećima u kojima su radili ostali bez posla, nisu trenutno u mogućnosti da pravovremeno servisiraju kreditne obaveze, a istovremeno su suočeni sa tužbama grada Istočno Sarajevo. Ovo je izjavio predsjednik ovdašnje regionalne i ujedno prvi čovjek Predsjedništva republičke Boračke organizacije Mihajlo Parađina, koji je „Glasu Srpske“ potvrdio da će se ova organizacija aktivno uključiti u rješavanje ovog, za mnoge borce gorućeg problema.

– Riječ je o ljudima koji su kroz ovaj projekat riješili stambeno pitanje, ali koji trenutno nisu u stanju da servisiraju kreditne obaveze, jer su ostali bez posla. Naša namjera je da se kroz sveobuhvatnu analizu utvrdi jasno stanje, pa da onda u dogovoru sa gradskom administracijom Istočnog Sarajeva pokušamo pronaći obostrano prihvatljivo, najrealnije rješenje – kazao je Parađina.

U tom kontekstu, kaže on, za sve borce koji trenutno zaista nisu u mogućnosti da plaćaju prispjele rate, jedino rješenje je u reprogramu obaveza.

– Svjedoci smo da tome sada pribjegavaju i pojedine komercijalne banke, pa mislimo da bi takvo rješenje bilo prihvatljivo i za grad Istočno Sarajevo – ocijenio je Parađina.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović izrazio je spremnost gradske administracije da razmotri svaku mogućnost koja je u skladu sa zakonskim propisima.

– Već sada postoji mogućnost reprograma obaveza na šest mjeseci za sve korisnike koji su probili rok za izvršavanje obaveza. Naravno, spremni smo i da u najtežim pojedinačnim slučajevima razmotrimo zakonske mogućnosti za dodatne olakšice – potvrdio je Radovanović.

Posao

Parađina kaže da je najveći problem demobilisanih boraca u tome što su to mahom ljudi koji još nisu stekli uslove za penzionisanje, a istovremeno nisu zanimljivi na tržištu rada.

– Nije tajna da u nekim lokalnim zajednicama rade čak i penzioneri, dok su na biroima borci kojima je do ostvarivanja prava na penziju ostalo nekoliko godina – kazao je Parađina.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare