Nе isključiti mogućnost da stranci inscеniraju odrеđеnе akcijе u BiH

6

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je da se, nažalost, ne smije isključiti mogućnost da stranci insceniraju određenu akciju u BiH, kako bi pronašli razlog da pojačaju svoje prisustvo.

„Ipak, ne želim da vjerujem da međunarodna zajednica nije naučila neku lekciju iz svega onoga što su radili devedesetih u BiH“, rekao je Lukić za „Večernje novosti“, komentarišući izjavu evroparlamentaca Tomasa Vajca tokom posjete Sarajevu da generali iz EU mogu da dovedu u BiH 6.000 vojnika u roku od 24 časa.

Lukić, koji je bio najmlađi član srpske delegacije na pregovorima u Dejtonu, rekao je da je međunarodna zajednica svjesna da ne može da „pobošnjači“ Srbe i Hrvate, niti da ih protjera iz BiH, zato će nastaviti sve moguće pritiske na Republiku Srpsku i njen politički vrh, uključujući prijetnje sankcijama i vojnim prisustvom.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica mora biti svjesna da BiH može da postoji samo sa tri konstitutivna naroda.

Lukić je dodao da Zapadu oči polako otvaraju Mađari, Poljaci i Česi, te da će Evropa morati da shvati da ne mogu Amerikanci nametati sistem vrijednosti evropskim zemljama i preko leđa Evrope ići u sukob sa Rusijom.

Miloš Šolaja sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci rekao je da su prijetnje upućene Republici Srpskoj postale ozbiljna i sinhronizovana politika zapadnih zemalja.

„Zvaničnici Srpske ni u jednom poruci nisu spominjali rat i konstantno pozivaju na mir. Jedina prijetnja miru u BiH je spoljni uticaj, ali i Sarajevo koje često pominje rat“, rekao je Šolaja.

(www.palelive.com / Srna / Foto: RTRS)

Pretplati se
Obavijesti me o
6 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Šta više reći? Opozicija je izdala, rade sa Bokirom. Definitivno je. Ko bi rekao da će lijevi biti veći čuvari nacionalnih vrijednosti od nacionalnih stranaka? Čudo neviđeno…

E, moj Lane, slijep si kod oba oka!

Ti u prve redove, čuvam ti leđa.

Protiv koga? Dje?

Najmladji pregovarac, samim tim i najbeznacajniji u timu pregovaranja,a danas najpozvaniji da prica o necemu sto najmanje zna.
Ne vidim sta je u ovom komentaru lose pa ga administrator ne zeli objaviti. Da li cenzurisete po Vama ,,nepozeljne,, ali istinite komentare.

E profesore prosipaš priču narodu koju svi znamo.
Davno neko reče: ,,na zapadu ništa novo“.